Ornitoloogid kutsuvad nädalavahetusel aialinde vaatlema

BNS
Copy
Linnuvaatlus, aialind, aialinnud, linnumaja.
Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Linnuvaatlus, aialind, aialinnud, linnumaja. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks

Eesti Ornitoloogiaühing kutsub üles reedest pühapäevani vaatlema oma koduaias askeldavaid linde.

Neljateistkümnendat korda toimuvast talvisest aialinnuvaatlusest saab osa võtta igaüks. Vabalt valitud päeval tuleb ühe tunni jooksul vaadelda linde oma aias, pargis või kalmistul. Vaatlejal tuleb kirja panna kõik nähtud ja kuuldud linnuliigid ning iga liigi puhul suurim korraga nähtud isendite arv.

«Talvine aialindude vaatlemine on väga hea moodus lindude tundma õppimiseks ja koos perega sisukaks aja veetmiseks,» sõnas talvise aialinnuvaatluse eestvedaja Aarne Tuule. «Olenemata sellest, milline on ilm nädalavahetusel, sula või külm, tasub toidumajas ja selle ümbruses askeldavatel lindudel silm peal hoida ning nad kirja panna. Ja kui linde üldse näha ei ole, palume ka selle kirja panna ja ühingule teada anda,» julgustas Tuule igal juhul kaasa lööma.

Talvine aialinnuvaatlus on Eesti populaarseim linnuvaatlusüritus ja suurim harrastusteaduse algatus. Eelmisel aastal osales 2700 inimest, kes vaatlesid 66 150 lindu 62 liigist. Talviste aialindude vaatlemine aitab paremini tundma õppida kodukandi loodust ning aitab ornitoloogidel saada teavet aialindude arvukuse muutuste ja nende võimalike põhjuste kohta.

Ornitoloogiaühing palub vaatlusandmed sisestada 5. veebruariks elektroonilisse ankeeti lehel www.eoy.ee/talv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles