Kaks Võrumaa kooli pälvis üleriigilise tunnustuse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Haanja kooli projektimeeskond koos kooli huvijuht Mariann Tootsi ning Võrumaa arenduskeskuse esindajate Eliis Ermeli ja Tiit Tootsiga.
Haanja kooli projektimeeskond koos kooli huvijuht Mariann Tootsi ning Võrumaa arenduskeskuse esindajate Eliis Ermeli ja Tiit Tootsiga. Foto: Lota Vana

Võrumaa arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots ja noorte ettevõtlikkuse projektijuht Eliis Ermel õnnitlesid reedel Antsla gümnaasiumi ja Haanja kooli kooliperet, kes pälvisid haridusprogrammi Ettevõtlik Kool tunnustused.

Võitjad selgitati välja neljapäeval Tallinnas toimunud hariduskonverentsil «Teadlikult tulevikku». Võrumaa arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots tõi mõlemat kooli õnnitledes välja, et Võru maakond on äärmiselt uhke, et meie koolide tegemised üleriigiliselt silma paistavad.

«Kui suurte koolide jaoks on võibolla tegemist ühe projektiga paljudest, siis nii Antsla kui ka Haanja puhul kumab projektidest läbi nende olulisus kohaliku kogukonna jaoks. Seetõttu eristuvad need paljuski ka teistest,» ütles Toots.

Antsla Gümnaasium sai Eesti ettevõtlike koolide seas I koha kategoorias «Ettevõtlik projekt». Elluviidud projekt «Ettevõtlikkuse ja ettevõtlusõppe süsteemne arendamine Antsla Gümnaasiumis» kestis kaks aastat ning lõppes eelmise aasta kevadel.

Projekt sisaldas palju õpilastele ent ka õpetajatele suunatud tegevusi. Selle käigus viidi läbi ettevõtlikkuse ja ettevõtluse motivatsioonikoolitusi, töötubasid ning koolitusi ideede sünnist praktilise tooteni.

Lisaks korraldati selle raames kaks laata, mille motoks oli «Ise toodan, ise müün». Samuti hõlmas see ettevõtluskuu korraldamist, mille käigus külastati kohalikke ettevõtteid, käidi töövarjuks ja palju muud. Projekti tulemused, nagu näiteks kasutusele on võetud ettevõtlusõppe baasmoodul, jäävad aga õppe osaks veel pikalt.

Projektiga olid seotud kõik Antsla gümnaasiumi õpilased, õpetajad ja lapsevanemad. Protsessiga said kõik end kurssi viia sotsiaalmeedias ja ajalehes ning seda tutvustati ka näiteks lastevanematele ja Antsla valla noortejuhtidele.

Antsla gümnaasiumi ettevõtliku kooli koordinaatori Liivia Rebase sõnul aetakse ettevõtlust ja ettevõtlikkust omavahel sageli segamini. Tema sõnul oli projekti peamine eesmärk aidata õpilastel ära tunda, kas neist võiks kunagi saada ettevõtja või mitte.

Haanja kool noppis konkursilt kaks preemiat

Haanja kooli kaheksanda klassi õpilaste algatus pälvis projektiga «Võrumaa Noorte Seiklusmakt» aga suisa kaks preemiat - ettevõtliku kooli edulugude konkurssi kategooria «Noorte algatus» II koht ning Rahva lemmiku tiitel, mis selgus hääletamise tulemusena.

Tunnustus on eriline ka selle poolest, et Haanja koolis õpib vaid 60 õpilast, ent konkureerida tuli koolidega üle kogu Eesti. Koolipere sõnul jälgiti auhindade väljakuulutamist üheskoos ning rahvahääletusest kutsuti osa võtma tervet kogukonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles