Valkas sattus Pedelisse tundmatut ainet

Tiit Loim
, reporter
Copy
Läti Valkas pandi jõkke reostuse piiramiseks absorbeerivad poomid.
Läti Valkas pandi jõkke reostuse piiramiseks absorbeerivad poomid. Foto: Ingūna Johansone

Läti piirilinnas Valkas sattus üle-eelmise nädala lõpus Pedeli jõkke tundmatut ainet.

Hiljuti oli Valkas päästjaid tarvis Tālavase tänavas, kus nähti jões esialgu tuvastamata ainet. Reostuse leviku piiramiseks paigaldati jõkke umbes 40 meetri pikkuselt absorbeerivaid poome, vahendas Põhja-Läti ajalehe Ziemeļlatvija veebitoimetaja Oskars Morozovs.

Kohale kutsuti ka riikliku keskkonnaameti esindajad. Selle avalike suhete spetsialisti Karina Dvorjaninova sõnul oli jõevee pinnal kitsas õline kiht, millel ei olnud märkimisväärset lõhna ega värvi. Esmasel vaatlusel reostuse allikat ei leitud. Hiljem edastas amet, et 900 meetrit ülesvoolu on Rūjienase tänaval sild, mille juures on neli kraavi, mis viivad jõkke reovett. Visuaalsel vaatlusel leiti leiti samasugust reostust ka selle silla alt. Kuna mõni päev enne intsidenti oli olnud tugevaid vihmasadusid, järeldas amet, et küllap kandis jõgi sillal sulanud lumega kaasa tulnud reostuse allavoolu.

Eelmisel nädalal ei olnud reostuse põhjustanud aine veel teada. Morozovsi sõnul see tõenäoliselt Eestisse ei jõudnud. Valga vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Elisabeth Tõnisson lausus, et vallavalitsusele pole mingit infot reostusest laekunud

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles