Valgamaalt pärit mees sai riigi teaduspreemia

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Meditsiinidoktor Mihkel Zilmer on pärit Valgamaalt.
Meditsiinidoktor Mihkel Zilmer on pärit Valgamaalt. Foto: Elmo Riig

Valitsus kinnitas riigi teaduspreemiate tänavused laureaadid. 40 000 euro suurused elutööpreemiad pikaajalise tulemusliku teadus- ja arendustöö eest pälvisid Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor Mihkel Zilmer ja keeleteadlane Asta Õim.

Valgamaalt pärit ja tollase Valga 1. keskkooli lõpetanud Mihkel Zilmer on mitmekülgne meditsiinilise biokeemia ja neuroteaduste ekspert ning tunnustatud toitumisspetsialist.

Ta on kliinilise ja baasteaduse ühendaja, siirdemeditsiini eestvedaja, kes on toonud molekulaarse vaate kliinilistesse erialadesse kardioloogiast pediaatria ja psühhiaatriani ning kasvatanud üles mitu põlvkonda uusi arstiteadlasi.

Mihkel Zilmeri koostööoskus, sõnaseadmise selgus ja innustav tegutsemine on andnud tulemuseks nii arvukaid patente, häid õpikuid kui ka kogu ühiskonda kõnetavaid sõnumeid.

Asta Õimus põimuvad keeleteadlase ja rahvaliku kujundkõne uurija ehk fraseoloogi erakordne pühendumus ja süsteemsus eesti keele sõna- ja väljendivara analüüsimisel ja kasutamisel. Tema koostatud suursõnaraamatud pärssisid nõukogulike mõttemallide imbumist ühiskonda ning aitasid kaasa eesti keele positsiooni taastamisele.

Õim on eesti keele uuringute järjepidevuse hoidja keeleseaduse ühe koostajana ja eesti keele instituudi juhina. Sõnavara tähendussuhete põhjalikust käsitlemisest sündisid nii sünonüümide, antonüümide kui ka fraseoloogiasõnastik. Krooniks tema tööle on suurväljaanne „Eesti kõnekäänud“.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles