Päevatoimetaja:
Tiit Loim

Fikseeritud hinnaga elektripaketid on muutumas odavamaks (1)

Copy
Fikseeritud hinnaga elektripaketid on muutumas odavamaks, mis tähendab ka seda, et ei pea enam pesu pesema kindlal kellaajal. Pilt on illustreeriv.
Fikseeritud hinnaga elektripaketid on muutumas odavamaks, mis tähendab ka seda, et ei pea enam pesu pesema kindlal kellaajal. Pilt on illustreeriv. Foto: Liisi Ploom/Arhiiv

Kuna elektri tulevikutehingute hinnad alanevad, siis on elektrimüüjad hakanud juba pakkuma turul universaalteenusest odavamaid fikseeritud hinnaga pakette.

Samas tuleb paketti valides arvestada, et kuni märtsi lõpuni kompenseerib riik kodutarbijale kuni 5 senti hinnast, mis ületab 8 senti kWh kohta. See tähendab, et börsielekter ei anna universaalteenuse ees praegu veel eriti suurt eelist.

Börsielektri viimase nelja nädala keskmine hind on 11,3 senti kWh eest ehk tunduvalt madalam kui universaalteenus, mis oli 15,4 s/kWh. Universaalteenust pakutakse praegu erinevate müüjate poolt koos käibemaksu ja marginaaliga vahemikus 19,24 kuni 20,11 senti kilovatt-tunnist.

Põhjamaade piirkonna elektri tulevikutehingud näitavad, et teises kvartalis peaksid elektri hinnad jääma 8-9 s/kWh ja kolmandas kvartalis 5-7 s/kWh kanti, mis tähendab, et hinnad liiguvad kevadele vastu languskursil.

See annab elektrimüüjatele lõpuks võimaluse tuua pisut allapoole ka fikseeritud pakettide hinnad. Ka lahkumistrahvita elektrilepingute kilovatt-tunni hind on sedavõrd palju langenud, et ei erine enam märkimisväärselt universaalteenuse omast ja on kohati soodsamgi.

Elektrimüüja Elektrumi juhi Andrus Liivandi sõnul langevad Balti regioonis viimastel nädalatel elektrienergia hinnad ilmaprognooside muutumise taktis. «Samas sellele trendile töötab vastu Saksamaa turg, kus hinnad endiselt tõusevad,» sõnas ta. «Milline trend täpsemalt peale jääb, näitab lähitulevik. Jaeturule pakutavad fikseeritud hinnaga paketid liiguvad siis vooluga kaasa.»

Elektrumis on viimastel nädalatel 36 kuulise trahvita väljumisega lepingu «Kasulik Klõps» hinnad langenud keskmiselt 20 protsenti ja 60 kuulisel fikseeritud hinnaga ning lepingu «Kindel Klõps» ennetähtaegse lõpetamise trahviga paketil 7 protsenti.

Universaalteenuse kasutajate arv jaanuaris Elektrumis hoopiski kasvas, samavõrra on siiski huvi suurenenud ka börsihinnaga pakettide vastu. «Börsihinnaga pakettide soovijate puhul näeme, et sageli on tarbijad väga mõjutatud päevakajalistest uudistest elektrituru teemal. Tasub meeles pidada, et elektribörs näitab alati minevikku ja ei anna garantiid tuleviku osas,» rõhutas Liivand.

Börsihinnaga pakett sobib seetõttu rohkem tarbijale, kes hinnamuutumise riske teadvustab ja on valmis paindlikult oma tarbimiskäitumist vastavalt kohandama ning kõrgema hinnaga tundidel oma tarbimist piirama.

Eesti Energia energiatoodete juhi Armen Kasparovi sõnul võimaldab nende seitsmeaastane Kindel Pluss pakett juba universaalteenusest 20 protsenti soodsamat hinda pakkuda - lõpphind koos käibemaksu ja marginaaliga 15,49 senti/kWh. Lisaks tuli elektrimüüja veebruari algsuses välja uue kuuekuulise fikseeritud hinnaga paketiga Kindel 6, mille lõpphind on 17,99 senti/kWh.

Kolmas valik kliendile on 36-kuuline fikseeritud hinnaga pakett. Praegu on selle hind 19,55 s/kWh, kuid lähipäevil plaanitakse ka selle hinna langetada madalamale kui on universaalteenuse hind. Kuuekuulisel paketil Kindel 6 puudub lepingu lõpetamise tasu. Teistel fikseeritud hinnaga lepingutel rakendatakse seda juhul, kui müüjale tekib lepingu lõpetamisega kahju.

Erinevate fikseeritud hinnaga pakettide hinnataset vaadatakse pidevalt üle. Kui turuhindade odavnemise trend jätkub, siis on oodata ka hinnalangust fikseeritud hinnaga pakettides.

Eesti Energia klientide hulgast lahkus jaanuarikuu jooksul universaalteenuselt üle 4700 kliendi. Ligikaudu pooled kliendid liikusid börsipaketile ja pooled fikseeritud hinnaga paketile.

Tagasi üles