Valgamaa lühiuudised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Sõbrapäeva laat Otepääl
Sõbrapäeva laat Otepääl Foto: Maris Frosch/Otepää Vallavalitsus

Otepääl leidis aset sõbrapäevalaat

Otepää valla väiketootjad kogunesid pühapäeval Otepää turuhoonesse sõbrapäevalaadale. Oma kaupa pakkus 29 müüjat.

Osta sai kala, liha, küpsetisi, jahusid, köögivilja, marjatooteid, käsitööd ja riideid. Mitmed külastajad kiitsid võimalust osta just kohalikku kaupa. Tuldi ka niisama uudistama ja lastega sõbrapäevakaarte meisterdama. Huvi oli suur, ostlejaid üle neljasaja.

«Nüüd tuleb meil jätkata turuharjumuse juurutamist Otepääl,» ütles laada peakorraldaja Merike Kukk. «Uus laadapäev on plaanitud juba 12. märtsiks.»

Vallavanem Jaanus Barkala märkis, et laat läks igati korda. «Tunnustan igati Otepää külade ühendust ja kõiki neid, kes võtsid laata eest vedada. Loodan, et meie kogukonnalaat läheb edukalt käima ja kevade edenedes on turuhoone nii ostjaid kui ka müüjaid täis.»

Otepää turuhoone saab kevadest uue sisu. Vastloodud MTÜ Otepää Kogukonnaturg käivitab hoones kohalike toodete müügikoha ning jätkab laatade korraldamist. Külade ühenduse abiga on plaanis luua hoonesse ka kogukonna koostöökeskus. LEPM

Siseturistidele meeldis veeta ööd Valgamaal

Eesti majutusettevõtetes peatus statistikaameti andmetel 2022. aastal üle 3 miljoni turisti, mis ületab eelnenud aasta taset 52 protsenti.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Helga Laurmaa sõnul peatus möödunud aastal Eesti majutusettevõtetes ligi 1,5 miljonit välis- ja 1,8 miljonit siseturisti. «Aastases võrdluses oli välisturiste 161 protsenti rohkem. Koroonakriisi eelsele tasemele välisturistide arv küll veel ei küündinud. Siseturismis sündis aga teist aastat järjest uus rekord,» täpsustas Laurmaa.

2022. aasta detsembris peatus majutusettevõtetes 257 000 turisti ehk kolmandiku võrra rohkem kui aasta varem samal kuul. Välisturiste oli ligi 121 000 ja siseturiste 137 000. Aastases võrdluses suurenes välisturistide arv 69%, siseturiste oli 11 protsenti rohkem. Siseturistidest kõige rohkem ehk kolmandik peatus Harjumaal, 14 protsenti Pärnumaal, 12 protsenti Tartumaal, 10 protsenti Ida-Virumaal ja 6 protsenti Valgamaal. LEPM

Pilliklubi peletab tuska

Talvise pika pimedaga tekkiva nukrameelsuse vastu on meie targad esivanemad juba aastasadu kasutanud pillimängu.

Oktoobrist 2022 saabki kord kuus Valga muusikakoolis kokku pärimusmuusika pilliklubi, kus pillimänguhuvilised täiskasvanud ja noored saavad õppida põnevaid rahvalikke lugusid kodumaalt ning laiast maailmast.

Kui kellegi on kodus viiul, kitarr, kannel, akordion või muu pill ja oskus ning soov seda mängida, siis võib temagi oma pilliga klubisse astuda.

Pilliklubi juhendavad Valga muusikakooli õpetajad Koidu Ahk, Meelika Hainsoo ja Florent Coubard. LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles