Platvormi kaudu teenitud tulu tuleb deklareerida

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Ka toidukuller peab selle tegevuse kaudu teenitud tulu deklareerima.
Ka toidukuller peab selle tegevuse kaudu teenitud tulu deklareerima. Foto: Kristjan Teedema

Sel nädalal algas ametlikult 2022. aasta tuludeklaratsioonide esitamine. Enammakstud tulumaksu hakatakse tagastama 28. veebruarist sõltumata sellest, kas deklaratsioon esitati süsteemi avamise esimestel tundidel või tehakse seda hiljem.

Tuludeklaratsioon on eeltäidetud MTA-le teada andmete põhjal. Kui eeltäidetud andmetes on ebatäpsusi, näiteks kinnisvara, mille müügilt tulumaksu tasuma ei pea, tuleks see inimesel endal kustutada. Kuid ka vastupidi: kui teenitud tulu on deklaratsioonist puudu, näiteks on teenitud tulu platvormil, saadud üüritulu, välistulu või ümbrikupalka, tuleb need andmed endal sisestada.

«Äpi kaudu teenitud tulu tuleb deklaratsioonil kindlasti välja tuua. Tulumaks tuleb tasuda nii aktiivsest tegevusest tekkinud tulult, näiteks toidukulleritel ja autojuhtidel, kui ka vara kasutada andmisest tekkivalt üüri- ja renditulult,» ütles maksu- ja tolliameti (MTA) füüsiliste isikute teenusejuht Annika Oja.

Kui platvormihaldur on ise töötaja pealt maksud tasunud ja MTA-le andmed edastanud, kajastuvad need deklaratsioonis koos palgatuludega. Kui tabel eeltäidetud ei ole, tähendab see, et platvorm ei ole makstud tasult tulumaksu kinni pidanud ning inimestel tuleb saadud tulu ise deklaratsioonile lisada.

Deklareerida tuleb ka platvormide kaudu majutusteenuse osutamisest teenitud tulu, millelt väljamakse tegija ei ole tulumaksu kinni pidanud. Saadud tulu tuleb deklareerida tabelis 5.6 ning kui platvormihaldur on andmed MTA-le esitanud, on tabel eeltäidetud. Veenduda tuleb, et andmed on õiged, vajadusel andmed täiendada ja sellelt tulult tulumaks tasuda.

Kui platvormi kaudu teenitud tulu on saadud ettevõtluskontole (LHV Panga teenus), on tuludeklaratsioonis andmed eeltäidetud tabelis 7.2 ning kõik maksud selle tulu pealt juba makstud. Kindlasti tuleb andmed üle kontrollida neil platvormi kaudu tulu teeninutel, kes on ettevõtluskonto kasutusele võtnud keset aastat. See tähendab, et ettevõtluskonto kasutamisele eelnenud perioodil teenitud tulu tuleb ise tabelisse 5.1 lisada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles