Valgamaa setode kokkuhõikamine läks korda

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Valgamaa setode kokkusaamine Lüllemäel
Valgamaa setode kokkusaamine Lüllemäel Foto: Ahto Raudoja

Seto Kongressi vanemad tegid Valgamaa setole Anne Veesaarele hiljuti ülesandeks Valgamaa setod kokku kutsuda. Üks ettevõtmise algataja Hõrna Aare ütles seejuures näitlejale, et kui kohale tuleb ka viis inimest, on hästi. «Aga tuli kolm korda rohkem, 15 inimest,» rõõmustas Veesaar.

Õigupoolest kohtusid hiljuti Valga vallas asuvas Lüllemäe kultuurimajas lausa 23 setot. Lisaks kohalikele saabus ka Setomaalt uhke delegatsioon: Leima Aarne, Raudoja Ahto, Kriisi Tarmo, Kriisi Ando Temmo, Tormi-Kriisi Piret, Leima Evelin ja Järvelille Rein.

Väga hästi läks Veesaare tõdemusel sellega, et ka Lüllemäe kultuurimaja juhataja Ene Kaas on seto. Temal olid kohv ja tee juba valmis keedetud, kui igaüks oma suupistetega lauda katma asus. «Laud sai tõesti uhke. Kõige maitsvam oli Uibomägi Kuldari tehtud sõir,» kinnitas Veesaar

Setosid on rahvaloenduse järgi 12 000, aga Setomaal elab vaid 3000 inimest ja nemad pole sugugi kõik setod. Nii sündiski mõte, et ka ülejäänud setod võiksid endast märku anda, et saaks koos leelotada, juttu ajada ja kirmast pidada. Sellised ühistegevused aitavad ju hoida alles keele, kultuuri ja pärimuse.

Järvelille Rein rääkis kokkusaamisel, millised plaanid on Setomaal keele ja kultuuri hoidmiseks. Raudoja Ahto andis teada Seto instituudi tegemistest ning teisel pool kontrolljoont asuvate surnuaedade korrashoidmisest ja haudade märgistamisest.

Ando Temmo ja Leima Evelin mängisid pilli. Läks ka tantsuks ja lõpuks lauldi koos seto hümni.

«Keegi ei tahtnud koju minna ja nii me leelotasime Tormi Pireti ja Leima Evelini eestvedamisel: «Tahtui kuiki kodo minnä»,» meenutas Veesaar. Lõpuks sõideti siiski laiali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles