Venemaalt last päästa üritanud Ukraina ema kihutati Eestisse

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Venemaale poja päästeoperatsioonile sõitnud ja sealt Eestisse välja saadetud ukrainlanna Olga Usik jõudis ajakirjanike abil Luhamaa piiripunktist Tartusse, et sealt nukrat koduteed jätkata.
Venemaale poja päästeoperatsioonile sõitnud ja sealt Eestisse välja saadetud ukrainlanna Olga Usik jõudis ajakirjanike abil Luhamaa piiripunktist Tartusse, et sealt nukrat koduteed jätkata. Foto: Arved Breidaks

Tumedas jopes väike kogu astub marsisammu meenutava otsekohesusega Luhamaa piiripunkti valgustite alt talveõhtu hämarusse. Teretame. Tema on Olga. Ukrainast. See pereema läks otsima oma Venemaale viidud teismelist poega, kuid saadeti Moskvast välja Eesti piirile. Koduse Balaklija poole ta siit oma väheste eurodega teed ei leia. Meid ootab ees tundeline autosõit.

«No mis ma oskan teile rääkida? Olen esimest korda Euroopas,» ütleb Olga Usik (42). Ta on teinud pika reisi kodulinn Balaklijast läbi Harkivi Moskvasse ning jõudnud sealtkaudu otsaga Eestisse, kuhu tal polnud üldse plaanis tulla. Teate küll seda ütlust: inimene teeb plaane, jumal aga naerab.

Saatus on tahtnud, et sel 26. jaanuari õhtul leiab Olga end Eestis võhivõõra, tuttava tuttava tuttava kaudu hangitud autojuhi kõrvalistmelt ja sõit viib teda vähemalt esialgu Ukrainast veelgi kaugemale põhjakaarde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles