Kindral võõrustab glamuurseid külalisi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Peopaik Reegi maja
Peopaik Reegi maja Foto: Einar Raudkepp/Setomaa Muuseumid

Setomaa muuseumid korraldavad Värskas kindral Reegi majas Eesti Vabariigi 105. sünnipäeva puhul sel laupäeval 1930. aastate stiilis peoõhtu.

Kui Värskas Põhjalaa­ger tegutses, peeti pidusid enamasti suvel väljas. Toredaid fotosid toonastest pidudest, kus lisaks sõdurpoistele peal ka kohalikud külanoored, on säilinud mitmeid. Siseruumides peetud pidudest on vaid üksikuid pilte. Leidub siiski andmeid, et «Laagri kodus», nagu tollast ohvitseride kasiinot nimetati, korraldati riigivanema visiitide puhul pidulikke õhtusööke ning muul ajal pidusid ja isegi maskeraade.

Sel laupäeval taasluuakse Põhjalaagri asutaja Nikolai Reegi majas 30. aastate õhustik ning kujutatakse end ajas tagasi noore Eesti Wabariigi aega, kus kleidid olid voogavad, aatelisus oluline ja oma riigi mundrit kanda auasi.

«Külalised on oodatud Põhjalaagri vägede juhataja juurde Eesti Vabariigi aastapäeva peole EW-aegsetes paraadmundrites ning pidulikes ülikondades ja õhtukleitides,» rääkis Setomaa muuseumide programmijuht Mall Hadje. «Peoperemehe Nikolai Reegi rollis on Henrik Guthan, kes tuntud sõjaajalooentusiastina on seotud nii Sõjamuuseumi kui Front Line Eesti klubiga. Loomulikult rõkkab maja 1930. aastate stiilis muusikast ning on oodata suurepärast esinemist Anna Curly Swing Bandilt.»

Maja on peo ajal kasutusel läbi kolme korruse. Lisaks tantsusaalile on avatud puhvet, kust saab tellida jooke ja suupisteid Euroopa moe järgi, loomulikult 1930. aastaid silmas pidades. Keldrikorrusel on plaanis härradele kaardimängud ja relvade tutvustus ning daamidele on teisel korrusel sisse seatud salong, kus saavad selgeks tolle aja peamised ilunipid.

Samuti korraldatakse meeleolukas oksjon ning mängida saab 1930.-1940. aastatel tuntuks saanud lõbusat seltskonnamängu «Lilleflirt». Üles on seatud fotonurk, kus kõik külalised endast fotoülesvõtteid teha saavad. Peoõhtu pakub võimaluse osa saada elavast ajaloost ja tunnetada, milline võis olla toonane pidude õhustik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles