Peaminister aastapäevakõnes: meie tähtsaim saavutus on vabadus

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Peaminister Kaja Kallas pidas kõne Eesti Vabariigi 105. aastapäeva kontsertaktusel Eesti Rahva Muuseumis.
Peaminister Kaja Kallas pidas kõne Eesti Vabariigi 105. aastapäeva kontsertaktusel Eesti Rahva Muuseumis. Foto: Kristjan Teedema

Peaminister Kaja Kallas pidas täna Eesti Rahva Muuseumis vabariigi läheneva 105. aastapäeva kõne. Ta rõhutas, et Eesti kõige tähtsam saavutus, mille üle uhke olla, on vabadus.

Eesti saab tema sõnul uhke olla ka selle üle, et oleme olnud Ukraina aitamises esirinnas nii sõjalise abi saatmisel kui ukraina põgenike vastuvõtmisel.

«Sel korral peame oma riigi sünnipäeva päris süngel ajal. Eesti sünnipäeva varjutavad õudused, mis toimuvad meist mitte väga kaugel Ukrainas ja neid õudusi paneb paraku toime riik, kes on ka meie naaber,» ütles Kallas.

Võttes kokku Venemaa soovi vallutada kiiresti Ukraina, nentis peaminister, et see nii ei läinud. «Üsna kiiresti sai selgeks, et Venemaa armee ei olnud mitte maailma tugevuselt teine armee, vaid tugevuselt teine armee Ukrainas.»

Peaminister rääkis ka sellest, et sõda Ukraina vastu on ka sõda Eesti vastu, kus oleme näidanud enda suurust. «Venemaa agressioon ja sellele järgnenud sõja eest põgenevate ukrainlaste tulek Eestisse näitasid veel kord Eesti inimesi nende kõige paremast küljest. See, millise abivalmiduse ja soojusega me võtsime vastu sõjapõgenikke; see, millise lahkusega me toetame Ukrainat nende jätkuvas võitluses – see näitabki meie suurust.»

Eesti saavutustest tõstis peaminister esile äsja avaldatud inimvabaduse indeksi, mille kohaselt oleme maailmas vabaduselt kolmandal kohal. «Me pole mitte ainult kõige vabam riik Ida-Euroopa riikide seas. Me oleme kõige vabam riik nii Euroopa Liidus kui NATO-s,» ütles Kallas.

Rääkides tulevikuväljakutsetest nentis peaminister, et praegu on maailmas toimumas järjekordne tööstuslik revolutsioon – roherevolutsioon, mis annab suuri võimalusi kiiretele.

«Ei looduses ega majanduses ole nii, et suured söövad väikeseid, vaid reegel on, et kiired söövad aeglaseid. Seetõttu on ka Eestil, vaatamata oma väiksusele, tohutud võimalused olla selles käimasolevas tööstusrevolutsioonis võitjate poolel. Me oleme väikesed, aga me oleme korduvalt näidanud, et suudame olla kiired. See on toonud meile suurt edu varem ja ma olen kindel, et kui tegutseme targalt, saab ka roherevolutsioonist meie edukuse tunnusmärk,» rõhutas Kallas aastapäevakõnes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles