VAT Teater tuleb Põlvasse kahe lavastusega

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Näidendis «Kauka jumal» kehastab peategelast Mogri-Märti Indrek Taalmaa.
Näidendis «Kauka jumal» kehastab peategelast Mogri-Märti Indrek Taalmaa. Foto: Sander Ilvest

Põlva kultuurikeskuses saab 23. märtsil näha kaht VAT Teatri lavastust: «Mesilane sinu peas» ja «Kauka jumal».

Saksa näitekirjaniku Roland Schimmelpfennigi lastetükk «Mesilane sinu peas» jutustab loo näiliselt tavalisest koolipäevast, mis on jagatud seitsmeks osaks.

See on värviküllane, mänguline ja hoogne lugu ühe lapse rännakust läbi tema päevatoimetuste, varjates endas süngeid karisid: üksindust, vanemate hoolimatust, tõelisi ohte. Lavastuses ühendatakse lapse fantaasia täiskasvanute maailma raskustega nii, et külmaks ei tohiks see teekond jätta mitte kedagi.

Lavastaja on Ago Soots, kunstnik Illimar Vihmar ja valguskunstnik Sander Põllu. Näitlejatena astuvad üles Karolin Jürise, Meelis Põdersoo ja Ago Soots.

Lavastuse koreograaf on Kristjan Rohioja. Näidendi tõlkis Mihkel Seeder ning seda tööd toetas Goethe instituut.

Sama päeva õhtul aga astuvad Põlva kultuurikeskuse lavale Indrek Taalmaa, Elina Reinold, Karolin Jürise, Ago Soots ja Meelis Põdersoo lavastusega «Kauka jumal». Eesti klassikasse kuuluv teos on VAT Teatris dramaturg Mihkel Seederi ja lavastaja Margo Tederi käe all saanud nüüdisaegse kuue.

Taalmaa kehastatav Mogri-Märt on tähtis mees: igaüks on tänu temale tööd saanud või temalt raha laenanud. Terve kogukond sõltub temast. Ja Mogri-Märt teab seda hästi.

Märt on end rasketest oludest läbi murdnud ja haljale oksale jõudnud ning tahab samasugust õnnelikku saatust ka oma lastele. Mogri-Märt ja tema pere elavad ääremaal õndsat elu, armastavad oma kodukanti ja isamaad, armastavad isegi oma naabrimeest ja võlgnikke.

Raha on võim. Ja võim on elu ise. Märt teab, et tema ülesanne on vaid ohjad pingsalt enda käes hoida ning teistele õige suund kätte näidata. Nii ei saa miski tema kontrolli alt väljuda. Ometi juhtub see siiski.

Lavastuse kunstnik on Pille Jänes, helilooja Ann-Lisett Rebane ja valguskunstnik Sander Põllu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles