Tulusad väärteod lähevad kallimaks maksma

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Justiitsminister Lea Danilson-Järg ütles, et suuremad rahatrahvide ülemmäärad teatud valdkondades näeb ette ka Euroopa Liidu õigus.
Justiitsminister Lea Danilson-Järg ütles, et suuremad rahatrahvide ülemmäärad teatud valdkondades näeb ette ka Euroopa Liidu õigus. Foto: Elmo Riig

Riigikogu võttis vastu karistusseadustiku muudatused, mis võimaldavad teatud väärtegude eest näha ette senisest suurema ülemmääraga rahatrahve. Need on vajalikud ennekõike selleks, et ennetada väärtegusid suure riskiga ning tulusates valdkondades.

«Kehtiv õigus võimaldab määrata väärteo eest füüsilisele isikule kuni 1200 eurot ja juriidilisele isikule kuni 400 000 eurot rahatrahvi. Samas on suure riski ja tulususega valdkondi, näiteks finantssektor, kus sellistel trahvimääradel ei ole piisavalt heidutavat mõju, sest ettevõtete käive ning seadusi rikkudes saadav võimalik tulu on kümneid ja sadu kordi suurem,» ütles justiitsminister Lea Danilson-Järg.

Vastu võetud muudatused võimaldavad ministri sõnul sätestada teatud väärtegude eest senisest suuremad rahatrahvid, arvestades valdkonna eripära. Ta lisas, et suuremad trahvide ülemmäärad teatud valdkondades näeb ette ka Euroopa Liidu õigus ning kõnealune muudatus võimaldab need Eesti õigusesse üle võtta.

Vastu võetud muudatused võimaldavad ministri sõnul sätestada teatud väärtegude eest senisest suuremad rahatrahvid, arvestades valdkonna eripära.

Rahatrahvi määramise võimaluste parandamiseks laienevad ka juriidilise isiku vastutuse alused. Edaspidi vastutab juriidiline isik väärteo eest ka juhul, kui teo toimepanemine sai võimalikuks puuduliku järelevalve või töökorralduse tõttu. Samuti näeb vastu võetud seadus ette võimaluse pikendada teatud väärtegude aegumistähtaegasid kuni viie aastani. Justiitsministri sõnul toetavad muudatused ausat konkurentsi ning tugevdavad Eesti ettevõtlust ja majandust.

Konkreetsed trahvimäärad eri väärtegude eest sätestatakse eraldi seadustega. Vastu võetud eelnõuga tõsteti rahatrahve üksnes turumanipulatsiooni ja siseteabe väärkasutamise eest. Rahandusministeeriumi ette valmistatud eelnõuga, mis samuti eelmisel nädalal vastu võeti, sätestatakse Euroopa Liidu õiguses nõutud suurendatud rahatrahvide ülemmäärad finantssektori väärtegude eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles