President Põlvamaal: omavalitsused ootavad riigilt suuremat usaldust

BNS
Copy
President Karis väisas Kiidjärve raamatukogu, kus ta andis riigikogu valimistel oma e-hääle.
President Karis väisas Kiidjärve raamatukogu, kus ta andis riigikogu valimistel oma e-hääle. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

President Alar Karis ütles reedel pärast kohtumisi Põlvamaa omavalitsusjuhtidega, et omavalitsused ootavad riigilt suuremat usaldust ja vähem bürokraatiat.

«Läbi tuleb arutada ka kohalike omavalitsuste rahastamine, sest praegune tasandusfondi mudel on 30 aastat vana. Loodan, et see teema on riigikogu uue koosseisu ja järgmise valitsuse töölaual,» ütles Karis. «Omavalitsus ei saa ole ainult ilus sõna, vaid valdadel peab olema tõepoolest võimekus kohapealset elu edendada.»

President Karis tõi näiteks, et kui Räpina vald saab riigilt huvihariduse toetuseks 140 000 eurot ja järgmisel aastal kärbitakse seda poole võrra, siis on omavalitsusel keeruline oma kulutusi planeerida.

«Riik peaks koos omavaltsustega hindama, milline koolivõrk suudab anda lastele parima hariduse alates eelkoolist kuni gümnaasiumini. Otsustamisel tuleb ühendada mõistlik kodukoha lähedus ja hariduse tase,» ütles president Karis. «Kõikjal üle Eesti on üks mure – õpetajate põud. Kui aga ei ole õpetajaid, siis ei ole varsti mitte midagi.»

Kogukondlikkuse positiivseteks näideteks on riigipea sõnul Kiidjärve ja Leevaku, kus raamatukogu on külakeksus ja kus kohalikud, lastest eakateni, leiavad tegevust ja saavad kasutada mitmeid teenuseid.

Kahe päeva jooksul kohtus riigipea Kanepi vallavanema Mikk Järve ja volikogu esimehe Piret Rammuliga, Põlva vallavanema Martti Rõigase ja volikogu esimehe Georg Pelisaarega ning Räpina vallavanema Enel Liini ja volikogu esimehe Peeter Sibulaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles