Oliver Loode: võru keel võiks saada põliskeele staatuse (1)

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Võru keel tänu oma veel säilinud suhteliselt suurele kõnelejate arvule on Oliver Loode sõnutsi testiks, kas Eestis suudetakse ükski põliskeel säilitada.
Võru keel tänu oma veel säilinud suhteliselt suurele kõnelejate arvule on Oliver Loode sõnutsi testiks, kas Eestis suudetakse ükski põliskeel säilitada. Foto: Arvo Meeks

Kagu-Eestist riigikokku pürgivate kandidaatide seas tehti valimiskampaania ajal küsitlus, et selgitada välja nende seisukohad võru ja seto keele staatuse ja riikliku toetamise asjus. Selgus, et paljud kandidaadid polnud kohalike põliskeelte peale eriti mõelnudki, ütles küsitluse korraldanud soome-ugri liikumise üks eestvedajaid, põlisrahvaste keskuse Uralic juhataja Oliver Loode.

Mis teid seda küsitlust korraldama ajendas?

Valimiseelne aeg on hea hetk küsida poliitikutelt seisukohti, sest siis on nad suhtlemisele avatud ja ka kohustatud seisukohti võtma. Võtsin ise sel ajal Postimehes sõna teemal, et kas Eestis võiks inimesel olla võimalik rahvastikuregistris määratleda oma emakeelena keel, mida ta ise peab emakeeleks. Näiteks paljudele võrokestele on emakeel võru, mitte eesti keel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles