Kunstliku viljastamise teekond tõi vaid pettumust ja lisakilosid

Jaanika Elias
, reporter
Copy
Marje kunstliku viljastamise teekond sai alguse 2019. aasta jaanuaris ja kestis aasta aega. Paraku lõppes see tulemusteta.
Marje kunstliku viljastamise teekond sai alguse 2019. aasta jaanuaris ja kestis aasta aega. Paraku lõppes see tulemusteta. Foto: Shutterstock

Põlvamaalt pärit 33-aastane Marje (nimi muudetud, toimetusele teada) üritas kolm aastat tagasi kunstliku viljastamise abil last saada. Paraku aasta vältel tehtud katsed loodetud tulemust ei andnud. Küll lisasid need tema kehakaalule 25 kilo.

Marje lugu ei ole päris tavapärane, sest üks laps – praegu üheksa-aastane – on tal juba olemas. Kuid mõne aasta eest, olles abielus ja uue kaaslasega koos, tahtis ta abikaasaga ka ühise lapse saada. Loomulikul teel rasestumine olnuks paraku seotud suure riskiga, sest Marje mehel on geneetiline haigus, mis võib lapsele edasi kanduda.

Nii võetigi ette kunstlik viljastamine katseklaasis, mis võimaldab juba väga varajases embrüo arengu faasis kindlaks teha, kas lapsel võib välja areneda sama haigus. Kui jah, annaks see võimaluse rasedusest juba nii-öelda katseklaasis loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles