Keelustatakse kuumutatud tubakatoodete maitsed

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
E-sigarettide tarvitamine on üha suurem probleem ka koolides.
E-sigarettide tarvitamine on üha suurem probleem ka koolides. Foto: Marko Saarm

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile tubakaseaduse muudatused, millega võetakse üle Euroopa Komisjoni direktiivi nõuded kuumutatud tubakatoodete koostisele, märgistamisele ja pakendamisele. Laste ja noorte kaitseks keelustatakse kogu Euroopa Liidus 23. oktoobrist kuumutatud tubakatoodete maitsed.

«Maitsete keeld kehtestatakse kogu Euroopa Liidus, et kaitsta lapsi ja noori, kellele maitsestatud tooted on eriti ahvatlevad ja soodustavad tubakatoodete tarvitamise alustamist. Euroopa Liit liigubki sel põhjusel järjest enamate tubakatoodete puhul maitsete keelu teed,» ütles sotsiaalministeeriumi keskkonnatervise ja kemikaaliohutuse juht Aive Telling (pildil). «Ka Eestis tehtud tubaka- ja nikotiinitoodete tarvitamise uuringust selgus, et 67 protsenti noortest lähtub tootevalikul maitsest. Seejuures usuvad noored ise, et nikotiinitoodete tarvitamist vähendaks muu hulgas maitsestatud toodete kättesaadavuse piiramine.»

Direktiivi jõustumisel rakenduvad kuumutatud tubakatoodetele samad nõuded, mis tavalistele sigarettidele, sealhulgas maitsete keeld ja toodete märgistamise nõuded. Selle tingis asjaolu, et kuumutatud tubakatoodete müügimaht on mitmes Euroopa Liidu liikmesriigis märkimisväärselt kasvanud ja see seab ohtu tubakadirektiiviga seatud rahvastiku tervise kaitse eesmärkide saavutamise.

Kuumutatud tubakatoode on tubakatoode, mille puhul tarbitakse tubakat kuumutamise teel. Tooted võivad olla nii suitsetatavad kui suitsuvabad. Kuumutatud tubakatoote tarvitamist käsitatakse suitsetamisena.

Ühtlasi sõnastatakse seaduse muudatusega senisest selgemalt, et elektroonilise sigareti mahuti maht, sealhulgas nii ühekordse elektroonilise sigareti mahuti, ühekordselt kasutatava täitekapsli või tühja täitekapsli maht ei tohi ületada 2 milliliitrit, kuna suuremate mahutitega elektroonilised sigaretid võivad tarvitajale tekitada nikotiinimürgistuse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles