Keskkonnaamet: Taevaskojas asuva Saesaare paisu allalaskmine on möödapääsmatu (1)

Mati Määrits
, reporter
Copy
Taevaskoja külakeskuses korraldatud kohtumisel mõttevahetuseks kuigi palju ruumi ei jäänud. Teises reas punase vestiga Leevijõe külavanem Enn Kulp, kes pärast koosolekut keskkonnaameti seisukohti teravalt kritiseeris.
Taevaskoja külakeskuses korraldatud kohtumisel mõttevahetuseks kuigi palju ruumi ei jäänud. Teises reas punase vestiga Leevijõe külavanem Enn Kulp, kes pärast koosolekut keskkonnaameti seisukohti teravalt kritiseeris. Foto: Mati Määrits

Taevaskojas asuva Saesaare paisjärve saatuse pärast muretsevate inimestega Taevaskoja külakeskuses kohtunud keskkonnaameti esindajad ei näe alternatiivi paisu allalaskmisele. Paisutuse pooldajate arvates aga ei lastudki sisulisel arutelul tekkida.

Põhjaliku eeltöö teinud keskkonnaameti looduskasutuse osakonna juhataja Kaili Viilma rõhutas, et tema eesmärk ei ole pakkuda valmislahendusi ning et ettekanne tugineb paisjärve allalaskmist ja selle säilitamist pooldavatele seisukohtadele.

Paisutuse mõjud loodusele on keskkonnaametniku sõnul siiani olnud sageli alahinnatud. Sellega on aga katkestatud vee-elustiku liikumisteed, mis on enesega kaasa toonud eraldatud ja ajapikku hääbuvad populatsioonid. Kiiremini soojenev ja hapnikuvaesem vesi ei sobi külmaveelistele ja hapnikulembestele liikidele. Eriti paisjärve alguses kogunevad setted ja toitained, mis tingib perioodilise puhastusvajaduse. «Paisud ja paisjärved pole kestlikud ja on ökoloogilises mõttes väga kallid pidada. Kes on valmis selle eest maksma?» küsis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles