Ukrainas hukkunud ohvitser käis äsja puhkuse ajal Eestis noori õpetamas

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Ivo Jurak (11.10.1977-07.03.2023).
Ivo Jurak (11.10.1977-07.03.2023). Foto: Kaitseliit

Ukrainas hukkunud Eesti endine kaitseväe ohvitser Ivo Jurak käis veel mõned kuud tagasi kodumaal puhkusel, mille ajal andis kaitseliidu Kodutütardele ja Noortele Kotkastele edasi Ukraina lahinguväljal kogetud teadmisi.

Ohvitser Ivo Jurak liitus mullu sügisel Ukraina võõrleegioniga ning hukkus teadaolevalt teisipäeval Donetski oblastis Bahmuti lähistel suurtükitules. Avalikkusele teadaolevalt on tegemist esimese täiemahulises Ukraina sõjas elu kaotanud eestlasega.

Kaitseliidu Valgamaa maleva noorteinstruktor Kaimo Vahtra nimetas Ivo Jurakit oma heaks kamraadiks ja ütles, et ei taha uudist veel lõpliku tõena võtta. «Mina isiklikult pole Ivot oma südames veel maha matnud, sest sõjas ning eriti lahinguväljal juhtub isikute tuvastamisel nii mõndagi,» sõnas Vahtra reede pärastlõunal.

«Kui see aga tõesti tõele vastab, siis oleme kaotanud väga hea ohvitseri ja Eesti kodaniku ning mina olen kaotanud väga hea sõbra,» sõnas Vahtra. «Ivo teadis ise väga täpselt, miks ta Ukrainasse läks. Kasutades tema sõnu: täna on meil seal lihtsam võidelda kui hiljem siin.»

Vahtra sõnul lähtus Jurak põhimõttest, mille kohaselt tuleb kasuta seda võimalust, mis meil täna on ning anda oma panus Ukrainas. «Teine põhjus oli saada Ukrainast kogemused, mida ta oli nõus siin jagama. Ta tuli puhkuse ajal kohe meile Eestisse appi, et anda edasi teadmisi, mida oli lahinguväljal kogenud.»

«Meie tutvus on pikaajaline ning oleme koos õpetanud noori, et nad oleksid valmis selleks, mis neid ees võib oodata,» rääkis Vahtra. Jurak käis tema sõnul detsembris-jaanuaris abis, et näidata ja õpetada Valgamaa noorkotkastele, kodutütardele ja lähimas tutvusringkonnas olevatele kaitseliitlastele seda, mida Ukrainas täna juba tehakse ja millele meil Eestis tasub tähelepanu pöörata.

Vahtra sõnul oli Jurak Ukrainas tegelikult juba peaaegu aasta. «Ka tema vanemad ei teadnud alguses, et ta sinna läks,» sõnas Vahtra. «See ring, kes tema minekust teadsid, oli turvariski tõttu väga väike: vast 3-4 inimest olid tema asukohast teadlikud.»

«Ta oli täielik Eesti patrioot ning tegutses selleks, et aidata teisi,» rääkis Vahtra, kelle teadmiste kohaselt teenis Jurak ka Ukraina armees välja väga suure austuse ning teda tunnustati augustis Ukrainas teenete eest lahinguväljal väga kõrge autasuga.

Ka Kaitseliidu Valgamaa malevapealik Kaido Lusik kinnitas, et Jurak pälvis nii kaitseväelasena kui ka kaitseliitlasena pälvinud muljetavaldavalt palju tänukirju ja medaleid. «Ta oli abivalmis inimene ning riigikaitsevaldkonnas väärt mees,» lisas Lusik.

Sama kinnitas Jurakiga kaitseväes koos aega teeninud mees. «Jurak oli töökas, sõbralik, abivalmis ja rõõmsameelne,» ütles ta teda iseloomustades.

Jurak on tegutsenud Scoutspataljoni luureülemana ja Vahipataljoni staabiülemana. 2016. aastal mõistis Harju maakohus ta riigisaladuse avalikustamises, eraviisilises jälitustegevuses ja tulirelva ebaseaduslikus käitlemises süüdi ning mõistis talle osaliselt reaalse vanglakaristuse.

Välisminister Urmas Reinsalu kirjutas ühismeedias, et Eesti Vabariik osutab vajalikku konsulaarabi seoses Eesti kodaniku surmaga. «Avaldan kaastunnet sõjas hukkunud vabatahtliku võitleja Ivo Juraki lähedastele. Ta on teadaolevalt alates täiemahulise agressiooni algusest esimene hukkunud Eesti kodanik. Me mälestame teda,» kirjutas Reinsalu.

Kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm sõnas pressikonverentsil, et tegemist oli vapra sõjamehega, kes võitles Ukraina vabaduste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles