Ravikindlustuskaart vähendab kulutusi arstiabile

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Euroopa ravikindlustuskaart.
Euroopa ravikindlustuskaart. Foto: Peeter Langovits

Kuna lähenev suvi paneb Eesti peresid tegema reisiplaane, tuletab tervisekassa meelde, et reisimisel on oluline omada Euroopa ravikindlustuskaarti, mis aitab võõrsil juhtunud õnnetuse korral vähendada kulutusi arstiabile.

Euroopa ravikindlustuskaardi (ERK) ettenäitamisel saab vajaminevat arstiabi Euroopa Liidus, aga ka Liechtensteinis, Norras, Islandil, Šveitsis ning Ühendkuningriigis, kuid kaarti on oluline omada ka viibides lühireisil lähiriikides.

ERK kehtib, kui inimesel on Eestis samal ajal kehtiv ravikindlustus ning vajaminevat arstiabi pakutakse võrdsetel tingimustel asukohamaa kindlustatud inimestega. See tähendab, et isikut koheldakse teises Euroopa Liidu liikmesriigis nii nagu kohalikku kindlustatut – kui kohalik inimene maksab raviteenuse eest, tasub selle eest ka ERK kaardi omanik.

Vajaminevaks arstiabiks loetakse teises Euroopa Liidu riigis viibimise ajal ootamatult tekkinud terviserikke ravimist. See võib olla näiteks kõrge palavik, kõhuvalu, infarkt või õnnetuse tagajärjel tekkinud vigastus, samuti arstiabi seoses raseduse jälgimisega. Seda, kas tegemist on vajamineva arstiabiga, otsustab arst.

Inimesel endal tuleb tasuda raviasutuse visiidi-, voodipäeva- ja omaosalustasu asukohamaa hindade järgi. Omaosalustasu hulka võib kuuluda ka erakorraline transport raviasutusse, mida ERK ei kata. Ka saab kaardi alusel arstiabi vaid riiklikes raviasutustes.

«Erakindlustus hüvitab reeglina tagantjärele, kuid ravikindlustuskaardiga pääseb inimene suurtest ning ootamatutest kuludest kohapeal, tasudes vaid omavastutuse eest,» ütles tervisekassa finantsosakonna peaspetsialist Eda Palm. «Kuigi ravikindlustuskaardi puhul ei ole ette nähtud maksimaalset kindlustussummat, on soovitatav enne reisile minekut sõlmida ka meditsiiniabi kaitsega reisikindlustus. Sõltuvalt kindlustusleppest katab erakindlustus üldjuhul ka need kulud, mida tervisekassa ei kata.»

Euroopa ravikindlustuskaarti (ERK) ja selle asendussertifikaati on kõige kiirem ja lihtsam tellida riigiportaalist www.eesti.ee. Seda on võimalik tellida, kui inimese kindlustus tervisekassas kehtib üle kolme kuu. Kaart saadetakse postiaadressile kümne päeva jooksul tellimuse esitamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles