Päevatoimetaja:
Arved Breidaks

Tagurpidi pööratud toidupüramiid mõjub tervisele halvasti

Copy
Maiustuste osakaal toidusedelis võiks olla võimalikult väike.
Maiustuste osakaal toidusedelis võiks olla võimalikult väike. Foto: Mihkel Maripuu

Eestis tehtud toitumise uuring näitab, et enamik meist ei söö tasakaalustatult. Tarbides liialt maiustusi ja näkse, saame küll palju energiat, kuid vähe tervisele vajalikke vitamiine, mineraalaineid ja kiudained.

Tervise arengu instituudi toitumise ekspert Tagli Pitsi rõhutab, et selline toitumine avaldab tervisele igal juhul kahjulikku mõju.

Selleks, et näitlikustada seda, kui palju me midagi sööma peaksime, on kasutusele võetud toidupüramiidi mõiste. Toidupüramiid näitab, mida tuleks oma tervise huvides süüa vähem ja mida rohkem.

Kahjulikud maiustused ning näksid

Püramiidi järgi tuleks koguseliselt kõige rohkem süüa köögivilju, täisteratooteid, marju ja puuvilju, piirata tuleks aga maiustusi, karastusjooke ning mitmesuguseid soolaseid ja magusaid näkse.

Eestlaste tegelikul toidupüramiidil kipuvad toitude kogused aga vastupidi olema: suure osa toidulauast moodustavad just maiustused ja näksid. Tegelikult ei ole see toidugrupp tasakaalus toitumiseks sugugi vajalik, need toidud on püramiidil kujutatud näitamaks, milliseid koguseid mitte ületada.

«Paraku armastavad eestlased maiustusi ja näkse väga. Kommid, šokolaadid, nektarid ja mahlajoogid ning magustatud piimatooted on populaarseimad nooremapoolsete täiskasvanud naiste hulgas. Karastus- ja energiajooke ning kartulikrõpse tarbivad aga liiga palju just eri vanuses mehed. Kooke, pirukaid ja saiakesi armastavad nii mehed kui naised, noored ja vanad,» rääkis toitumise ekspert Tagli Pitsi.

Tema sõnul on sellise tasakaalust väljas toitumise puhul mitu probleemi. «Kui maiustusi ja näkse süüakse tavapärasele toitumisele lisaks, võib inimene saada liiga palju energiat, mis omakorda viib ülekaaluni. See on väga tõsine probleem – viimase täiskasvanute tervisekäitumise uuringu kohaselt on Eestis 32% ülekaalulisi ja 20% rasvunud inimesi. Ülekaal omakorda aga suurendab riski haigestuda mitmesugustesse haigustesse, nagu näiteks diabeeti,» selgitas Pitsi.

«Kui poed on valmistoitu täis ja kullerid ka restoranide toidu igaühele lihtsa vaevaga koju toovad, ei õpigi paljud inimesed toiduvalmistamise põhitõdesid ära.»

Tagli Pitsi, tervise arengu instituudi ekspert

Eestlased söövad tema kinnitusel seevastu aga liiga vähe teravilju ja köögivilju. «Kui nende asemel süüakse hoopis näkse ja maiustusi, jäävad saamata vajalikud toitained – taolised näksid ise sisaldavad vajalikke aineid üsna vähe või üldse mitte. Näkside liiga sage või suures koguses tarvitamine võib kaasa tuua ka osade toitainete, nagu näiteks lisatud suhkrute, soola või küllastunud rasvhapete liiga suure tarbimise. Ka see võib pikemas perspektiivis põhjustada mitmesuguseid terviseprobleeme, eelkõige suurendada südame-veresoonkonnahaiguste tekke riski,» hoiatas toitumise ekspert.

Teadmatus ja mugavus

Miks siis inimesed nii valesti söövad? Seda Pitsi sõnul Eestis põhjalikult uuritud ei ole.

«Üldiselt kipuvad peamised põhjused olema teadmatus ja mugavus. Kuigi tasakaalus toitumise olulisusest on räägitud palju, siis kõigini ei ole need teadmised endiselt jõudnud,» tõi ta välja ühe võimaliku põhjuse.

Lisaks on tema sõnul puudulik inimeste oskus ise toitu valmistada. «Kui poed on valmistoitu täis ja kullerid ka restoranide toidu igaühele lihtsa vaevaga koju toovad, ei õpigi paljud inimesed toiduvalmistamise põhitõdesid ära. Mugavam on ju süüa kellegi teise tehtud valmistoitu,» põhjendas Pitsi.

Kolmanda valesti toitumise põhjusena mainitakse tema sõnul tihtipeale rahakoti kõhnust, kuid kui võrrelda poest ostetava valmistoidu ja ise tehtud roogade hindu, siis võib viimane hoopis odavamaks osutuda. «Sageli kulutame suure osa rahast toitudele, mida me tervise seisukohast üldse sööma ei peaks, ja siis kurdame, et kala, köögiviljade või pähklite ostmiseks raha ei ole,» rääkis ekspert.

Tasakaalus toidulaud aitab isu taltsutada

Olukorra parandamine peaks lähtuma konkreetse inimese harjumustest.

«Kui vähegi võimalik, tuleks püüelda selle poole, et osta vähem töödeldud toitu ja valmistada road ise. Kui see mingil põhjusel võimalik ei ole, tuleks toodete valimisel jälgida, et need sisaldaks võimalikult vähe soola, lisatud suhkruid ja küllastunud rasvhappeid, samas võiksid sisaldada rohkelt kiudaineid. Janu korral tuleks alati eelistada tavalist vett,» juhendas Pitsi inimesi tervislikumate valikute suunas liikuma.

Magusaisu taltsutamise kõige parem nipp on tema sõnul aga selle söömisest täielikult loobuda. «Harjumine võtab veidi aega, kuid paari nädala pärast on juba kergem. Kui siis aga komm põske pista, tuleb otsast alustada – et vähendada ahvatlusi, ei tasu koju magusat varuda. Kergem on magusast loobuda ka siis, kui toidulaud on tasakaalus ning organismile vajalikud ained saadud. Siis ei anna keha signaali, et midagi on puudu ning ei teki tahtmist selle kõrvaldamiseks magusa järele haarata.»

Tagasi üles