Kanakulli kaitseks lisandub 41 püsielupaika

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Kanakull on Eestis teise kaitsekategooria liik.
Kanakull on Eestis teise kaitsekategooria liik. Foto: Elmo Riig

Eestis võeti kaitse alla kanakulli 41 uut püsielupaika. Ekspertide hinnangul on nüüd kaitse all üle 56 protsendi liigi pesapaikadest.

Nii Valga- kui Võrumaal oli seni neli kaitsealust püsielupaika, Põlvamaal aga viis. Seejuures jagus neid kõigisse nende maakondade valdadesse.

Nüüd on Võrumaal üks kaitsealune püsielupaik juures, see asub Võru vallas. Põlvamaal selliste elupaikade hulk ei muutunud, ent senine Lauga püsielupaik Põlva vallas Vana-Koiola külas arvati nimekirjast välja, samas lisati nimistusse Ahijärve püsielupaik Kanepi vallas.

«Kuna kanakulli elupaigavalikut mõjutab enim lageraie, on uute püsielupaikade moodustamine õigustatud,» selgitas keskkonnaministeeriumi looduskaitseosakonna juhataja Taimo Aasma. «See suurendab elurikka kaitsealuse metsa pindala Eestis ja lisaks kanakullile saavad kaitset ka teised liigid, kes vajavad elupaigana vanemat metsa.»

Eestis pesitseb hinnanguliselt 400–600 kanakullipaari, eelmise sajandi lõpul oli nende arv kaks korda suurem. Kanakull on meil teise kaitsekategooria liik. Püsielupaikade moodustamine on aidanud asurkonnal püsida viimasel ajal stabiilsena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles