Vald võitis kohtus riigi tugiteenuste keskust

BNS
Copy
Rõuge vallavanema Britt Vahteri tõdemusel  ei tundu riigi vastu kohtus käimine normaalne.
Rõuge vallavanema Britt Vahteri tõdemusel ei tundu riigi vastu kohtus käimine normaalne. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Rõuge vald läks eurotoetusi jagava riigi tugiteenuste keskuse (RTK) vastu kohtusse ja sai võidu – tegemist on pretsedendiga, mis võib anda alust paljudele sellistele vaidlustele. Keskus plaanib Tallinna halduskohtu otsuse edasi kaevata.

Rõuge vald küsis 2017. aastal eurotoetust, et rajada Haanja puhke- ja spordikeskusesse asfaltkattega rollerirada ja kunstlume tootmise taristu. Kuna hange vaidlustati, siis projekti algus venis ning reaalsete töödega sai ehitaja alustada alles augustis, mistõttu jäid asfalteerimistööd novembrisse. Siis sadas aga lumi maha.

Vald küsis projekti pikendamise osas korduvalt RTK-st nõu, kuid vastust ei saabunud.

"Ma ei oska konkreetsel juhtumil öelda, mis seal täpselt oli, aga usun, et nad nõu oleksid kindlasti saanud," ütles RTK toetuste arendamise osakonna juhataja Urmo Merila ERR-ile.

Vald otsustas siiski projektile pikendust anda. 2021. aasta mais andis aga RTK teada, et seda ei oleks tohtinud teha ja Rõuge vallale esitati hanketingimuste rikkumise eest 25-protsendine toetusraha tagasinõue.

"Põhimõtteliselt oli Rõuge vallal õigus tagasi saada 320 000 eurot, seda tagasi ei saadud ja sellel on olnud oluline osa (valla) keerulises majanduslikus olukorras, sest meie eelarve on väga-väga väike," ütles vallavanem Vahter.

Tallinna halduskohus leidis, et Rõuge vald ei ole hankelepingu tähtaja pikendamisel rikkunud riigihangete seadust. Tegemist on pretsedendiga ja RTK plaanib selle otsuse tõenäoliselt edasi kaevata.

"Esimese tasandi kohtuotsus ei käsitlenud väga detailselt Euroopa Liidu konkurentsivõime piiramist. Meie eesmärk on siin just õigusselgus saada," lausus Merila.

"Riigi vastu kohtus käimine ei tundu normaalne. Ma ütleks, et omavalitsustel tekib tunne, et me ei soovigi taotleda nendest toetusfondidest, sellepärast et kui midagi projektis muutub – ja alati muutub –, siis me võime saada karistada," tõdes Vahter.

RTK-l on parasjagu pooleli 24 kohtuvaidlust, millest üheksas on vastaspooleks kohalik omavalitsus. Kõik vaidlused seonduvad hanketingimuste rikkumisega. Sellised vaidlused on käimas näiteks ka Valga-Valka keskväljaku, Tartu ülikooli Delta hoone ja Ida-Viru keskhaigla üle. Kokku on RTK rahastanud enam kui 5000 projekti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles