RMK uuendab Lõuna-Eestis kaks vaatetorni

LEPM
Copy
Luite matkarada Peipsi ääres.
Luite matkarada Peipsi ääres. Foto: RMK

Riigimetsa majandamise keskus (RMK) on Lõuna-Eestis uuendamas kaht vaatetorni, sest puhke- ja kaitsealade külastamine on Eesti inimeste seas jätkuvalt menukas.

Riigimetsa puhke- ja kaitsealade külastamine sai Eesti inimeste seas uut hoogu koroonaajal. Mullu külastati puhke- ja kaitsealasid 2,96 miljonit korda, mida on üle 100 000 enam kui aasta varem, selgub tänase ülemaailmse metsapäeva tarvis koondatud RMK statistikast.

RMK külastuskorraldusosakonna juhataja Marge Rammo sõnul on eestlaste seas üleüldine teadlikkus riigimetsa loodud puhke- ja liikumisvõimalustest aasta-aastalt kasvanud. Kui 2020. aastal oli RMK puhkevõimalustest teadlikke inimesi 90%, siis nüüdseks on see kasvanud 97%-ni.

„Eesti on metsarikas maa ning on oluline, et meie inimesed tunnevad rõõmu looduses käimisest ja metsas liikumisest. Jõudsalt kogub populaarsust RMK loodud teabepunktide ning puhke- ja kaitsealade külastamine ka noorte seas,“ tõdes Rammo.

Suundumust kinnitab ka möödunud aastal RMK tellitud avaliku arvamuse uuring, millest selgub, et RMK külastuskohtades käimine oli kõige populaarsem just 15–34-aastaste seas. Kokku on 61% Eesti inimestest käinud aasta jooksul mõnes riigimetsa külastuskohas.

RMK kogutud statistika kohaselt käiakse kõige enam Tallinna ümbruse puhkealal, mis ulatub Paldiskist Rohuneeme tipuni ja Haabneemest Varbolani. Samuti meeldivad Eesti inimestele väga Peipsi põhjaranniku puhkeala koos Alutaguse rahvuspargiga ning Lahemaa ja Soomaa rahvuspargid.

Vaatetornid uuenevad

„RMK on võtnud sihiks jätkata aktiivselt loodupuhkuse võimaluste parandamist ja korrashoidu. Tänavu lõppevad uuendustööd näiteks Pärnumaal Rannametsa-Tolkuse õpperajal, Valgamaal on valmimas endise Tellingumäe torni asemel uus torn ning samuti saab uue näo Mäekonnu vaatetorn Võrumaal,“ loetles Rammo. Sel aastal valmivad teiste seas veel näiteks Männikjärve raba õpperada, Sääretirbi telkimisala Hiiumaal ja Õisu matkarada Viljandimaal.

Lisaks looduses liikumise võimaluste pakkumisele – lõkkekohad, vaatetornid, matkarajad jt, korraldatakse RMK külastuskeskustes ja loodusmajades ning Sagadi looduskoolis loodusõppeprogramme nagu seljakotiprogrammid, nutimängud või geopeitus. Möödunud aasta loodusõppeprogrammidest võttis osa 47 400 inimest, mida on üle 600 inimese võrra rohkem kui varasemal aastal.

Kuna RMK on loonud oma puhke- ja kaitsealadele suunava ning kaitsva külastustaristu, hoiab see ära ka võimaliku külastustega seotud kahju loodusele ja toetab loodusvarade säilimist. Külastusrohkus loodusaladele negatiivset mõju ei avalda ning kõik loodushuvilised on teretulnud.

Täna tähistatakse ülemaailmset metsapäeva. Kuna pool Eestimaast on kaetud metsaga ning omakorda poole sellest moodustab riigimets, siis on rahvusvahelise metsapäeva tähistamine ka eestlaste jaoks olulise tähtsusega. Rahvusvahelist metsapäeva tähistatakse ÜRO Peaassamblee algatusel 2012. aastast ning tänavuse aasta fookusteemaks on „Healthy forest for healthy people“ ehk terved metsad tervetele inimestele.

RMK-l on üle Eesti kokku 3300 kilomeetri loodusradu, mille juurde kuulub 90 eri kõrgusega vaatetorni, 738 lõkketegemise kohta, 61 telkimisala ja mitmed metsaonnid ning

-majakesed. Lisaks pakub RMK võrgustik looduses liikumise ja looduspuhkuse võimaluste kasutamist loodusturismi ettevõtlusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles