“Savvusanna sõsarad” teenis kodupublikult minuteid kestnud püstijalu aplausi

LEPM
Copy
Esilinastuse järel jagus emotsioone hulgaliselt. Lillekimpu hoiab üleval Anna Hints.
Esilinastuse järel jagus emotsioone hulgaliselt. Lillekimpu hoiab üleval Anna Hints. Foto: Erlend Štaub

Auhinnatud režissöör Anna Hintsi kauaoodatud filmi “Savvusanna sõsarad” esilinastuse järel Tallinnas tõusis saalitäis vaatajaid püsti ja aplodeeris mitmeid minuteid ning Anna eestvedamisel lauldi ühiselt sauna tänulaulu “Aitjumma!”.

Produtsent Marianne Ostrati sõnul on kodupubliku niivõrd soe vastuvõtt filmitegijatele väga oluline: “On suurepärane, et Anna sai Sundance’i festivalil parima režissööri auhinna ja filmi on positiivselt arvustanud rahvusvahelised kriitikud. Aga kui film lõpuks kodupubliku ees linastub ja saab seisvate ovatsioonide osaliseks, siis see annab kindla teadmise, et oleme õiget asja teinud. Filmijärgsetes vestlustes jäi mulle eriliselt kõrvu mõte, et seda peaksid vaatama kõik olenemata soolisest enesemääratlusest. Loodan, et need, kes leiavad tee kinno, saavad filmist tõuke oma lähedastega ka tabuteemadel rääkida,” lisas ta.

Anna Hints oli publiku ovatsioonidest südamest liigutatud: “Minus on esilinastuse järgselt tohutult palju tänutunnet. Saada režissöörina oma esimese täispika filmiga niisuguse kiituse osaliseks on väga innustav ja joovastav. Aga tahan rõhutada, et iga filmi taga on tegelikult suur tiim ja “Savvusanna sõsarad” ei oleks saanud sündida võttetiimi  erakordse pühendumiseta. Aitäh kõigile filmitegemisel osalenutele ja muidugi sõsaratele, kes avasid end ja näitasid, kui oluline on asjadest ausalt rääkimine ning vajadus olla kuuldud ja nähtud!”

Esilinastuse järgsel meeleolukal peol klubis Uus Laine kõlasid võru- ja setokeelsed regilaulud ja emotsionaalsed toostid ning tantsiti varaste hommikutundideni.

„Savvusanna sõsarad“ on kaasaegne ja intiimne film naistest, kes suitsusauna kaitsvas pimeduses kokku tulevad, oma sügavamaid saladusi jagavad ning kehasse kogunenud häbi ja valu maha pesevad. Film tutvustab ka Vana-Võromaa suitsusauna kombestikku („savvusannakombõ“), mis on kantud UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja. Tegu on esimese Eesti dokumentaalfilmiga, mis esilinastus mainekal Sundance´i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammis ning pälvis ka väärika parima režissööri auhinna.

„Savvusanna sõsaraid“ näeb kinodes üle Eesti 24. märtsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles