Kohus tunnistas Valga ettevõtja Allain Karuse süüdi häälte ostmises ja kütuse ebaseaduslikus müügis

Tiit Loim
, reporter
Copy
Kohtuistung Allain Karuse ja A.Karuse AS-i üle peeti virtuaalselt. Kohtunik oli Viljandis, Allain Karuse (vasakul all) koos kaitsja Madis Uusoruga viimase büroos.
Kohtuistung Allain Karuse ja A.Karuse AS-i üle peeti virtuaalselt. Kohtunik oli Viljandis, Allain Karuse (vasakul all) koos kaitsja Madis Uusoruga viimase büroos. Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

Tartu maakohus tunnistas tänase kohtuotsusega süüdi Allain Karuse valimisvabaduse rikkumises 2021. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimistel, samuti vedelkütuse ebaseaduslikus käitlemises. Karistusena tuleb Karusel ja A. Karuse AS-il tasuda üle 20 000 euro.

Süüdistuse kohaselt mõjutas Allain Karuse 2021. aasta oktoobrikuus kümmet inimest kasutama nende valimisõigust Eesti kohalike omavalitsuste volikogude valimistel kindla kandidaadi poolt ehk enda kui kandidaat nr 190 või oma tütre Ester Karuse (kandidaat nr 162) poolt hääletamiseks.

Kahele inimesele lubas ta süüdistuse kohaselt vastutasuks tasuta diislikütust, neist ühele 10 ja teisele 15 liitrit. Ühele inimesele tasunud ta aga vastutasuks enda või Ester Karuse poolt hääletamise eest vähemalt 20 eurot sularaha. Lisaks mõjutas Allain Karuse süüdistuse järgi enda või Ester Karuse poolt hääletama, andes vastutasuks varana käsitletavat hüve.

Nimelt andnud Allain Karuse üle 70 euro ühele inimesele, kes kasutanud seda pärast valimisjaoskonnas käimist Valga linnas asuvast restoranist endale ja veel kuuele inimesele tellitud praadide eest tasumiseks. Vara lubamise ja andmisega, eesmärgiga mõjutada inimesi valmisõigust teostama kindla valiku kasuks, pani Allain Karuse toime kuriteod, seisab süüdistuses.

Lisaks süüdistati Allain Karuset ja A. Karuse ASi ebaseaduslikult suures koguses vedelkütusega kauplemises. Kokku kaubeldi süüdistuse järgi ajavahemikul 01.09.2021 kuni 13.12.2021 ebaseaduslikult 45 784,69 liitri diislikütusega kogumaksumusega 44 064 eurot ja kuus senti. Kütuse müük toimus süüdistuse järgi kokku 645 erineval korral ning oli kantud ühtsest tahtlusest, mistõttu on see käsitletav jätkuva süüteona. Kuna diislikütuse eest oli äriühing varem tasunud, siis ei ole kogu summa käsitletav kuriteona saadud kasuna. Kaubeldes suures koguses ebaseaduslikult vedelkütusega, panid Allain Karuse ja A. Karuse AS prokuratuuri teatel toime kuriteo.

Karistuseks mõistis Tartu maakohus täna, 23. märtsil Allain Karusele liitkaristusena rahalise karistuse 375 päevamäära ulatuses ehk summas 12 450 eurot. A. Karuse AS-ile mõistis kohus rahalise karistuse suurusega 20 000 eurot, mis jääb tingimisi kohaldamata, kui A. Karuse AS ei pane katseajal toime uut kuritegu. A. Karuse AS-lt mõistis kohus välja ka 11 016 eurot ja 15 senti ehk summa, mis vastab konfiskeerimisele kuuluva vara väärtusele.

Lisaks tuleb nii A. Karusel kui A. Karuse AS-il tasuda süüdimõistva kohtuotsusega kaasnev sundraha summas 1087,50 eurot.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Allar Nisu lausus, et valimisvabadus on riigi ausa toimimise jaoks oluline väärtus, mistõttu on valimisvabaduse rikkumine käsitletav kuriteona.

«Kriminaalmenetluses kogutud tõendid on nüüd ka kohtu hinnangul kinnitanud, et vähemalt kümnele inimesele pakuti varalisi hüvesid, et nad ei valiks kohaliku omavalitsuse valimistel oma südametunnistuse järgi, vaid annaksid hääle neid mõjutanud inimese suuniste põhjal. Lisaks pidas kohus tõendatuks, et süüdistatav müüs endaga seotud äriühingu kaudu ebaseaduslikult diiselkütust, millega teenis kriminaaltulu,» lausus Nisu.

Kriminaalmenetluse eesmärk on prokuröri sõnul anda selge sõnum, et kuritegevus ei tasu ära ja sellele järgneb nii kuritegudega saadud tulust ilmajäämine kui ka mõjus tagajärg.

«Seetõttu taotles prokuratuur Allain Karuse karistamist 12 450 euro suuruse rahalise karistusega ja temaga seotud äriühingult kriminaaltuluna saadud 11 000 euro välja mõistmist. Lisaks karistas kohus äriühingut 20 000 euro suuruse tingimisi karistusega. Kui äriühingu esindaja peaks aasta ja kuue kuu jooksul panema toime uue kuriteo, siis saab kohus ka äriühingule mõistetud rahalise karistuse täitmisele pöörata.»

Kriminaalasja arutati kokkuleppemenetluses. Allain Karuse kinnitas kohtus, et mõistab kokkulepet ja nõustub sellega. «Kuigi me prokuröriga jäime paragrahvis 162 (valimisvabaduse rikkumine – toim) eriarvamuste juurde, olen kokkuleppega nõus,» ütles Allain Karuse istungil, mis peeti suuresti video vahendusel. Kohtunik Aivar Hint asus Viljandi kohtumajas, Karuse koos oma kaitsja Madis Uusoruga viimase büroos.

Karuse kinnitas ka, et menetlus ja karistus on talle arusaadavad ning kokkulepe sõlmiti vabal tahtel.

Kohtuotsus ei ole jõustunud, sellele on võimalik esitada edasikaebus Tartu ringkonnakohtule 15 päeva jooksul.

Kaitsja Madis Uusorg ütles ajalehe päringule vastuseks, et Allain Karuse ega ka tema ei soovi asja rohkem kommenteerida. «Allain Karuse on taandanud kohalikust poliitikast ja avalikust elust ning soovib teema seljataha jätta,» sõnas Uusorg.

Ta avaldas siiski nii palju, et, otsus sõlmida kokkulepe ei tulnud kergelt, kuna Allain Karuse ei nõustunud lõpuni temale esitatud valimisvabaduse rikkumise süüdistusega. «Enda sellekohast seisukohta väljendas ta ka kokkuleppe kinnitamisel ning oleme lõpuni seisukohal, et valimisvabaduse rikkumist ei ole toimunud. Menetluslikel kaalutlustel, eelkõige arvestades Allain Karuse tervislikku seisundit ja protsessile kuluvat kõigi osapoolte ressursi, sai võetud vastu otsus asi lõpetada kokkuleppemenetluses kokku lepitud tingimustel,» lisas Uusorg.

Karuseid on häälte ostmisega seostatud ka varem. Õhtuleht kirjutas 2020. aastal, et väidetavalt püüti Valgas 2017. aasta kohalikel valimistel inimesi Keskerakonna kandidaatide Ester ja Allain Karuse poolt hääletama meelehea eest. Karused ütlesid toona, et pole hääli ostnud ning pöördusid loo autori vastu kohtusse. 2022. aastal said nad Harju maakohtus ka õiguse. Otsuse järgi pidi ajakirjanik nii Allain Karusele kui ka Ester Karusele maksma tuhat eurot hüvitist ning avaldama teate, et avaldas ebaõigeid andmeid.

Riigikohtu otsust antud loo kohta loe siit: https://elu24.postimees.ee/7868006/poliitik-vs-ajakirjanik-ester-karuse-ja-ohtulehe-ajakirjaniku-kohtumadin-sai-lopu-toendina-vois-kasutada-anonuumsete-allikate-utlusi

Allain ja Ester Karuse kandideerisid 2021. aasta kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel Valga vallas Eesti Keskerakonna nimekirjas. Allain Karuse sai 155 ning Ester Karuse 736 häält. Varem ettevõtjana tuntud Allain Karuse tuli poliitikasse 2017. aasta kohalikel valimistel ja pidas seejärel vallavolikogu aseesimehe ametit. Aasta 2021. lõpus pärast häälteostu kahtluste avalikuks tulekut lahkus ta nii volikogust kui Keskerakonnast. Ester Karuse oli aastatel 2020–2021 Valga vallavanem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles