Ajaloosündmused Vastseliina linnuses saavad järgmisel aastal suvelavastuseks

LEPM
Copy
Laupäeval allkirjastati koostööleping, mille alusel esietendub 2024. aasta suvel Vastseliina Piiskopilinnuses Erkki Koorti raamatu "Salakuulaja Vastseliinas" põhjal valminud vabaõhulavastus.
Laupäeval allkirjastati koostööleping, mille alusel esietendub 2024. aasta suvel Vastseliina Piiskopilinnuses Erkki Koorti raamatu "Salakuulaja Vastseliinas" põhjal valminud vabaõhulavastus. Foto: Vastseliina Piiskopilinnuse SA

Läbi ajaloo on 25. märts olnud Vastseliina linnusele tähendusrikas päev ja oli seekordki. Laupäeval allkirjastati koostööleping, mille alusel esietendub 2024. aasta suvel Vastseliina Piiskopilinnuses Erkki Koorti raamatu "Salakuulaja Vastseliinas" põhjal valminud vabaõhulavastus.

25. märtsil 1342. aastal andis Liivi ordu meister Burchard von Dreileben, Maarja kuulutamise päeval, käsu kaitselinnuse rajamiseks Riia-Pihkva kaubatee äärde, et panna alus Pihkva vürstiriigi laienemise ambitsioonidele.

Laupäev, 25.märts, oli taaskord linnuse jaoks märgiline päev. Allkirjastati koostööleping, mille alusel esietendub 2024. aasta suvel Vastseliina Piiskopilinnuses Erkki Koorti raamatu "Salakuulaja Vastseliinas" põhjal valminud vabaõhulavastus. Et keskaja elu-olu paremini mõista, saavad pealtvaatajaid enne etendust osa ajastutruudest õpitubadest, ringkäikudest linnuserahvaga või võivad kergitada kukruid käsitöömeistrite laadal, maitsta autentseid toite ning nooremaid külastajad saavad oma oskusi proovile panne seikluslikul "rüütlirajal".

“Suvelavastus “Salakuulaja Vastseliinas” viib meid tagasi 14.sajandi algusesse, mil ühel suvepäeval saabusid Vastseliina piiskopilinnuse müüre ründama Pihkvast saadetud vibukütid,"tutvustab suvelavastuse tagamaid Vastseliina Piiskoplinnuse keskaja elamuskeskuse tegevjuht - linnuseisand Ivar Traagel. “Peategelase Markuse toob linnusesse selge ülesanne, Kagu-Eestis Liivimaa piire kaitsnud Pugola salka on tabanud reetmine ning mees peab leidma süüdlase. Kas süüdlane leitakse või mitte, ning millistesse sekeldustesse noormees oma katsumustel satub, kas meeled võib segi ajada ka mõni ootamatu armumine, seda tuleb oma silmaga vaatama tulla.”

Lavastaja Tarmo Tagamets lisab: ”Teater on alati lugude jutustamise kunst, mis peab publikut kaasa haarama ja kõnetama. Seekord oleme oma looga ajaloolises Vastseliina linnuses Võrumaal ja räägime päris oma kandi lugu. Lugu noorest sõjasulasest Markusest, kes peab tabama oma salka sisenenud reeturi.… Loost ei puudu tõelised sõprussidemed ega särtsakalt vastuoluline armuliin. Lavastuslikult on minu eesmärk luua mastaapne vabaõhulavastus oma eriliste atmosfääri ja looduslike võimalustega. See on teater ajastule omase tõetruudusega, kus publik saab osa sajandite tagusest elust ja meelelahutusest.”

Suvelavastus "Salakuulaja Vastseliinas" etendused toimuvad aastal 2024 25 - 28.07 ja 1 - 4.08. Eestvedajad: Vastseliina Piiskopilinnuse SA, Tarmo Tagamets, Erkki Koort.

Projekt on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 programmist koostöös Võru vallavalitsusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles