VIDEOLUGU ⟩ Saika meeste säilmed ootavad oma viimset rahupaika

Arved Breidaks
, reporter
Copy
Sõjaarheoloog Arnold Unt on Saika lahingus hukkunud metsavendade matmispaika aastaid Vastseliina lähistelt otsinud ning tutvustas seniuuritut ka huvilistele.
Sõjaarheoloog Arnold Unt on Saika lahingus hukkunud metsavendade matmispaika aastaid Vastseliina lähistelt otsinud ning tutvustas seniuuritut ka huvilistele. Foto: Arved Breidaks

Märtsiküüditamise päeval meenutati Võrumaal Vastseliinas 1950. aastate alguses metsavendade ja Nõukogude julgeolekuvägede vahel peetud lahinguid. Toonastes võitlustes hukkunud metsavendade säilmeid otsitakse Vastseliina lähistel veel praegugi.

«Kaitseliidu Rõuge-Vastseliina üksikkompanii koos huvilistega on aastaid korraldanud metsavendade mälestuspäeva ja [laupäevane] mälestuspäev oli pühendatud Saika punkrilahingus ja Puutlipalo lahingus hukkunutele ja nende lähedastele,» lausus Rõuge-Vastseliina üksikkompanii pealik Anu Jõgeva.

Saika küla lähistel 1951. aasta 7. märtsil ja Puutlipalos 29. märtsil 1953 toimunud metsavendade ja julgeolekujõudude vahelised lahingud lõppesid Nõukogude repressioonide eest metsa varjunud eestlaste hukuga. Vähe sellest, okupatsioonivõim tegi ka kõik võimaliku, et mälestus neist kaoks, mattes hukkunud metsavendade surnukehad tähistamata ühishaudadesse kõrvalistes kohtades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles