GALERII, VIDEO ⟩ Päikesepark jäi suurveele ette (19)

Copy

Rõuge vallas Hürova külas ujutas üle kallaste tõusnud Mustjõe suurvesi üle päikesepargi. Paneelid on suurelt jaolt vees ja mõni neist ka pikali, nii et vee peal on vaid paneeli pealmine külg.

Pargi liitumispunktid ja alajaamad projekteerinud ettevõtte Leonhard Weiss elektriteenuste divisjoni Kagu piirkonna juhi Argo Zoludevi sõnul ei tohiks see asjaolu siiski katastroofi tähendada. Tema teada pole see konkreetne jaam ka võrku ühendatud. Aga kui ka oleks, ei tohiks midagi hullu juhtuda.

«Juhtmed on isoleeritud, enamik kaableid on kõik maa sees, kus puutuvad veega kokku. Pistikud on keset paneeli. Kui pistikud vette jõuavad, lülitab inverter ennast ise välja, kõik on kaitstud,» rääkis Zoludev.

Zoludev selgitas, et Leonhard Weiss ei ole päikesepargi, vaid selle liitumispunktide ja alajaamade projekteerija. Samuti pole ettevõte pargi ehitaja.

Leonhard Weiss OÜ elektriteenuste divisjoni direktor Rainer Järv lisas, et alajaamade ja liitumispunktide projekteerimisel on firma arvestanud võimaliku maksimaalse veetaseme tõusuga ning Elektrilevi OÜ-le kuuluvate alajaamade ja liitumiskilpide alla on rajatud vastava kõrgusega kupitsad (nähtavad ka artiklile lisatud fotodel).

Päikesepargi projekteerinud ettevõtte Nordic Power Management projektijuhi Juri Kurganovi sõnul polnud firmale kahjuks teada, et uputuse oht on antud asukohas nii suur. «Park oli projekteeritud nii, et kõik paneelid jäid jõe piirangu- ja kaitsevööndist välja. Seadust ei ole rikutud, see on lihtsalt õnnetu juhtum,» tõdes ta.

Kurganov lisas, et on päikesepargi omanikuga suhelnud ja praeguse seisuga ei ole teada, et pargis midagi maha põlenud oleks.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles