Arvutimaailm tõmbab poisse lausa magnetina

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Arvuti paelub Eesti noormehi.
Arvuti paelub Eesti noormehi. Foto: Mihkel Maripuu

Tihti kuuleb, kuidas noored istuvad üha enam nutiseadmes. Kui palju on selles väites tõtt, räägib aastail 2019–2021 korraldatud ajakasutuse uuringu põhjal Evelin Kivilo-Paas statistikaametist.

Nädalapäevade peale jaotatuna kulub noorukitel vanuses 10–14 keskmiselt kolm ja pool tundi päevas õppimiseks. Vanuses 15–24 väheneb noormeeste õppimise aeg varasemaga võrreldes rohkem kui kolmandiku võrra, tüdrukutel jääb see kolme tunni ja 14 minuti juurde.

Vanuse kasvades suureneb majapidamistöödele kuluv aeg. Siin on olulised erinevused noormeeste ja neidude vahel. Kui 10–14-aastastel poistel kulub toiduvalmistamisele, koristamisele, nõude pesemisele, poeskäigule, riiete korrashoiule, lapsehoidmisele või muule sarnasele kodutööle päevas 47 minutit, siis sama vanadel tüdrukutel tund ja 7 minutit. Vanuses 15–24 kulub noortel naistel majapidamistöödeks ligi kaks korda rohkem aega kui noormeestel – pea kaks tundi.

Lõviosa 10–14-aastaste poiste vabast ajast neelavad mängud, sealhulgas arvuti-, konsooli- ja mobiilimängud, laua- ja rühmamängud ning omaette mängimine. Nende mänguhimu ületab mitmekordselt tüdrukute oma. Kui 10–14-aastased poisid mängivad päevas kaks tundi ja 11 minutit, siis tüdrukud 64 minutit. Mängimise aeg väheneb küll vanusega, kuid aja vahe, mis meestel ja naistel sellele kulub, suureneb järgmises vanuserühmas (15–24) pea kuuekordseks: meestel tund ja 21 minutit, naistel 14 minutit päevas).

Ka muud tegevused arvutis, näiteks internetis surfamine, filmide allalaadimine, äppide ja mängude installimine, sisustavad poiste aega tunduvalt enam. 10–14-aastastel poistel kulub selleks päevas 63 ja samavanustel tüdrukutel 29 minutit; 15–24-aastastel meestel 68 ja samavanustel naistel vaid 34 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles