GALERII Kunstnikud avasid näituse toidust ja selle raiskamisest

Maarius Suviste
, reporter
Copy

Võrumaa kunstnikud avasid rändnäituse «PrykkArt», milles nad pööravad tähelepanu ülemaailmsele keskkonnaprobleemile – toiduraiskamisele.

Rändnäituse esimene peatuspaik on Setomaal Meremäe koolis, kus see eelmisel reedel avati.

Väljapanekul astuvad üles Edina Csüllög, Maiden Paljak, Ene Palu, Billeneeve, Evar Riitsaar, Tõnu Kilusk, Navitrolla, Piret Räni, Olavi Aida ja Vootele Ruusmaa.

Näituse eesmärk on tuua poe- ja köögiuste taha peidetud tegelikkus tarbijate ette. Toidust ja selle raiskamisest kõneleva rändnäitusega jagatakse infot ning mõtteainet eetilise toidutarbimise teemal. Pakutakse ka praktilisi lahendusi.

Billeneeve näitab näitusel fotosid kanatoidupangest. «Ehk kuidas miski ei lähe raisku, vaid järgmine aste teeb oma sorteeringu ning kuidas juhus on toidupanges paigutanud kauniks kompositsiooniks. Need fotod on kui uue aja natüürmort, mis sobib nii tööstushoonesse kui söögitoa seinale,» ütles Billeneeve.

«Muidugi, nii linnule või loomale antud toidujäägid kergendavad enda raiskamise süümepiinu,» lisas ta. «Näitusel on kõik kunstnikud nii erinevatelt pooltelt lähenenud toiduraiskamise probleemile, et kindlasti igat indiviidi paneb see rohkem teemasse süübima. Ja korrakski kasvõi peatuma raiskamisel, ja nii mõnelgi võib tekkida uus harjumus. Peale selle näituse teiste töödega tutvumist pööran isiklikult palju rohkem tähelepanu raiskamisele. Igasugusele raiskamisele, mitte ainult toidu!»

Väljapaneku kujundaja on Piret Räni, korraldab MTÜ FUFF ja toetab Kultuurkapitali Võrumaa ekspertgrupp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles