Ees ootavad maksutõusud

Mati Määrits
, reporter
Copy
Koalitsioonilepingut tutvustasid Reformierakonna esimees Kaja Kallas, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets (vasakul) ja Eesti 200 esimees Lauri Hussar.
Koalitsioonilepingut tutvustasid Reformierakonna esimees Kaja Kallas, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Lauri Läänemets (vasakul) ja Eesti 200 esimees Lauri Hussar. Foto: Tairo Lutter/Postimees

Reformierakonna, Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogudes laupäeval heakskiidu leidnud koalitsioonileping näeb lähiaastatel ette mitmeid maksutõuse.

2024. aastal tõuseb käibemaks 2% võrra. Madalam käibemaks majutusteenuse pakkujatele kaob 1.jaanuarist 2025. Üksikisiku ja ettevõtte tulumaksu tõstetakse 2% võrra 2025. aastal. Automaks kehtestatakse 1. juulist 2024. Täiendav maksuvaba tulu laste, abikaasa ning eluasemelaenu intresside eest kaotatakse 2024. aastast.

«Kulud ja tulud peavad olema tasakaalus, eelarve puudujääki saame vähendada kas kärbete või maksutõusudega. Kokkuhoiuga üksnes hakkama ei saa,» põhjendas valusaid otsuseid Reformierakonna esimees Kaja Kallas.

Tulumaksuvabastus tõuseb Kallase ütlusel 700 eurole ning kaob maksuküür. Perehüvitiste seaduses kaotatakse indekseerimine. «Läheme küll suurperede toetusi vähendama, aga anname tuge harvikhaigustega lastele ja üksikvanematele, kes vajavad päriselt abi. Kõik, kellel on lapsed, ei vaja ju abi,» lisas ta.

Esimene prioriteet on praeguse ja tulevase peaministri sõnutsi riikliku julgeoleku kindlustamine, mille nimel tõusevad kaitsekulud 3 protsendini sisemajanduse koguproduktist.

Eesti 200 esimees Lauri Hussar rõhutas, et koalitsionileppe mõju ulatub tunduvalt kaugemale kui neli aastat. «Leiame kõrghariduse jaoks lisaraha, tõstame heade õpetajate palka. Teeme Eesti korda,» toonitas ta.

Palgavaesuse prügikasti saatmist lubas sotsiaaldemokraatide esimees Lauri Läänemets. Kuna alampalk peaks tõusma 60 protsendini mediaanpalgast, vähendab see regionaalset ebavõrdsust. «Muu hulgas puudutab see hooldajatena ja teenindajatena töötavaid naisi, kes saavad valdavalt madalat palka. Aga majandusliku kindlustundega on otseses seoses laste sünd,» märkis ta.

Läänemetsa kinnitusel on koalitsioonilepe kõigi kolme erakonna nägu. «On küll asju, mis ei käi meie maailmavaatega päris ühte jalga,» tunnistas ta.

Lauri Hussar lisas, et suurim ühisosa on just väärtustes - seda kuni abieluvõrdsuseni välja. «Kaotame ka katuserahad, regionaalset raha aga jagame teistel alustel,» märkis ta.

Noppeid koalitsioonilepingust

* Kaotame 2025. aastast üksikisiku tulumaksule praegu kehtiva maksuküüru ja tõstame tulumaksuvabastuse 700 euroni kuus.

* Kõik maakoolid 1-6. klassiastmes lähevad klassipõhisele rahastusele tingimusel, et seal õpib 3 aasta keskmisena 30 või rohkem last. Klassipõhine rahastus väheneb sujuvalt vahemikus 30 kuni 20 last.

* Reformime õppelaenu süsteemi. Suurendame õppelaenu mahtu 6000 euroni õppeaastas ja pikendame tagasimakse perioodi. Kahekordistame vajaduspõhise õppetoetuse.

* Seame sihiks, et majandusmetsade tagavara ei tohi väheneda. Hoiame asulatelähedast metsa ja puhkemetsi kui inimeste poolt kõrgelt väärtustatud elukeskkonda.

* Katsetame riigimetsa hoidmist ja majandamist kogukonnametsana ning püsimetsana KAH-aladel. Maksustame metsa- ja põllumaade raadamist. Lõpetame puidu põletamise tööstuslikus elektritootmises ja teeme koostööd selle lõpetamiseks teistes Euroopa riikides, kuid kasutame biomassi kohalikes koostootmisjaamades. Toetame puidu kaskaadkasutust ja kasutamist kõrgema lisandväärtuse loomiseks, mitte energeetilise puidu ekspordiks.

* Hoiame keskmise vanaduspensioni tulumaksuvaba.

* Lapsehoolduspuhkuselt tööle naasvale vanemale hüvitame haigus- ja hoolduspäevi vanema varasema sissetuleku, mitte töötasu miinimummäära alusel.

* Loome üksikvanematele tervikliku toetuspaketi: tõstame elatisabi 200 euroni kuus ja tagame vanema kaotanud lastele toitjakaotuspensioni asemel õiglasema toetuse.

* Muudame perekonnaseadust selliselt, et abielu sõlmitakse kahe täiskasvanud inimese vahel. Võtame vastu kooseluseaduse rakendusaktid.

Allikas: Reformierakonna, Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna koalitsioonilepe

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles