ÜLEVAADE ⟩ Päästjail oli kulupõlengutega tükk tegemist

Lõuna-Eesti Postimees
Copy

Päästjail tuli nii Võru, Valga kui Põlva maakonnas käia nädalavahetuse jooksul mitmel korral kustutamas kulupõlenguid, millest mitu oli alguse saanud hooletusse jäetud lõkkest või sealt välja lennanud sädemest.

16. aprillil kella 16 ajal põles Võru vallas Mõrgi külas ligi hektar kulu, mille päästjad ATV abil kustutasid. Põlengualalt leiti lõkke jäänused, millest kulu tõenäoliselt oli süttinud. Lõkke süütajaid seekord tabada ei õnnestunud.

Samal päeval kella 12.47 ajal oli Kanepi vallas Tuulemäe külas süttinud hooletust lõkkepõletamisest pool hektarit kulu ning põleng ähvardas levida lähedal asuvasse metsa. Päästjad said tulele piiri peale.

Kella 20.17 ajal süttis Räpina vallas Männisalu külas järelevalveta ja kustutamata jäänud lõkkest kulu ning selles sees vanad autorehvid. Edasi levis põleng metsaalusele.

15. aprillil kella 13.40 paiku süttis Otepää vallas Nüpli külas ootamatust tuulehoost lõkkest lennanud sädemetest kulu. Lõkkepõletaja ise kutsus põlengu kustutamiseks appi päästjad. Hektarile levinud põleng kustutati kustutusvarustuses ATV abil ligi poole tunniga.

Kella 17.32 ajal põles kulu aga Valgas Ilmajaama tänaval.

Laupäeval kella 12.33 põles Võrus Kivi tn garaažide juures pool hektarit kulu, mille päästjad klopperitega materdades ja kahe veejoaga kustutasid.

Samal päeval kella 15.47 ajal süttis Rõuge vallas Handimiku külas elektriliinide lühisest lennanud sädemetest 300 ruutmeetrisel alal eri kohtades kulu. Päästjad kustutasid tulekolded. Selgus, et liinide rikke põhjustas elektriposti vastu sõitnud traktor.

14. aprillil kell 13.59 käisid päästjad Valgas Pikk tn kustutamas 900 ruutmeetril põlevat kulu.

Kella 21.57 ajal kustutati kulupõlengut aga Otepää vallas Keeni külas, kus tules oli 1500 ruutmeetrit maastikku.

Päästjad juhivad tähelepanu, et kuiv kulu süttib väikemastki sädemest ja sellest võib areneda tulekahju, mille kustutamiseks kulub palju päästjate jõudu ja aega. Kui päästemeeskonnad on hõivatud kulupõlengute kustutamisega, võib viibida reageerimine elude päästmist vajavatele õnnetustele.

Kulupõletamine on karistatav ning ka hooletul lõkketegijal, kelle süül süttib kulu või mets, tuleb tuleohutusnõuete rikkumise eest seaduse ees vastutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles