VIDEO ⟩ Politsei paljastas Võrumaal maa-aluse kanepikasvatuse

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Veebruari alguses avastas politsei Eestis seninägematu maa-aluse kanepikasvatuse ja pidas kahtlusalused kanepi ebaseaduslikus kasvatamises ning narkootilise aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises kinni.

Kriminaalmenetluse tulemusena tuvastati Võrumaal, Rõuge vallas asuval krundil kanepikasvatuse asukoht. Sissepääs kasvatusse oli peidetud pealtnäha tavalisse elumajja, ent majja sisenedes oli võimalik edasi pääseda läbi kahe maa-aluse korruse rajatud tööstusliku mastaabiga kanepikasvatusse.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre sõnas, et kasvatusse oli selgelt palju investeeritud, sest nii ehituslikult kui ka sisseseade poolest pole nõnda keerukat kanepikasvatust varasemalt Eestis tabatud. «Läbi kahe maa-aluse korruse olid olemas nii spetsiaalsed valgus- ja soojusseadmed, ventilatsioon kui ka vastav niisutussüsteem,» kirjeldas Tambre.

Kinnistul asuva hoone ja maa-aluse ehitise läbiotsimise käigus leiti ja võeti ära ligikaudu 240 kasvavat kanepitaime massiga umbes 73 kilo. Lisaks leiti ja võeti ära hulgaliselt kanepi kasvatamiseks vajalikke tehnikavahendeid.

Narkokuritegudes on alust kahtlustada 10 inimest. Prokuratuuri taotlusel ja kohtu loal on osa kahtlusaluseid kohtueelses menetluses vahistatud.

Kriminaalmenetlust juhtiv Põhja ringkonnaprokurör Liis Vainola ütles, et sellise suurusega kanepikasvatusi proovitakse Eestis luua harva. «Selle konkreetse kasvatuse puhul on märkimisväärne, et maa-alused ruumid, kus kanep kasvas, olid spetsiaalselt kasvatuse jaoks rajatud ehk tegemist oli äärmiselt läbimõeldud ja hoolikalt planeeritud ebaseadusliku tegevusega, mille eesmärk oli pikaajaline kriminaaltulu teenimine,» selgitas Vainola.

Kohalikud hämmingus

«Me ei tea mitte midagi, kõik on väga salajas hoitud,» ütles Rõuge vallavolikogu esimees Mati Kuklane. «Me ei tea, mis külas see [istandus] on ega millises valla osas.»

Et illegaalne kanepiistandus Läti piiriga külgnevasse Rõuge valda rajati, on Kuklase hinnangul mõneti arusaadav, sest Rõuge on väga hõredalt asustatud vald, kus leidub mahajäetud, vähese käidavusega kohti.

«Keegi pidi aga ikkagi midagi nägema. Keegi pidi nägema, milline elektrikulu seal on – kindlasti on Eesti Energial selle kohta andmeid, et mingis talus on kohutavalt suur elektrikulu,» mõtiskles Kuklane. «See pidi kuidagi välja loksuma.»

Istanduse asukohta prokuratuur, viidates uurimisele, ei avalda. Prokuratuuri avaldatud videost on näha, et talumaja puhul on tõenäoliselt tegemist lähemas minevikus renoveeritud hoonega ning viimistlusele pole suurt rõhku pandud – terrassile viiv trepp on ajutise väljanägemisega ning maja uue välisukse paigaldus on jäetud viimistluseta.

«Kuidagi on maja renoveerimisega suudetud teha maa alla kaks korrust nii, et inimesed sellest midagi ei tea,» lisas Kuklane.

Volikogu esimees oli siiski optimistlik, et väga kauaks tabatud narkoistanduse asukoht kohalikul rahval saladuseks ei jää. Teisipäeval, tõsi, vangutatakse küsimusele, kus see võib asuda, vastuseks vaid pead.

«Kuigi kohtupraktika kohaselt peetakse kanepit kergemaks narkootilise aine liigiks, ei tasu kanepi ohtlikkust alahinnata. Need inimesed, kes kasvatuse rajasid ning sellega tulu lootsid teenida, oleksid võinud politsei poolt leitud ja äravõetud kanepitaimede turustamisel tekitada narkojoobe umbes 100 000 inimesele ning teenida hulgimüügi korral üle poole miljoni euro ja jaemüügi korral koguni ligi 1,9 miljonit eurot kriminaaltulu.»

Ekspertiisi käigus selgus, et kasvatatud taimede THC sisaldus oli erakordselt kõrge – koguni 24 protsenti. «Nii tugevatoimeline narkootiline aine andis kurjategijatele lootuse oodata ka suurt kriminaaltulu, mis nende enda prognoosi järgi oleks võinud ulatuda koguni mitme miljoni euroni aastas,» lisas Tambre.

«Ilmselgelt ei olnud seega tegu isiklikuks tarbeks mõeldud narkootilise aine kasvatamisega, vaid tööstuslike mõõtmetega kasvatusega, kus oli arvestatud kanepitaime erinevate kasvuetappidega ning võimalikult kvaliteetse aine turustamiseks sobilike tingimuste loomisega,» täpsustas Vainola.

Uurimist viib Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtimisel läbi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles