Kolme maakonna ansamblid lasid Räpinas laulul kõlada

Mati Määrits
, reporter
Copy
Ainsana esines a cappella ehk pillisaateta Kungla noorteansambel.
Ainsana esines a cappella ehk pillisaateta Kungla noorteansambel. Foto: Koit Kõrvel
  • Pingevabalt astus üles 11 ansamblit.
  • Vokaalansamblis osalemine on endiselt au sees ka noorte hulgas.
  • Puka meesansambel tähistas jaanuaris 65. tegevusaastat.

Räpina valla kultuurikeskuse saali täitis pühapäeval muusika, sest Põlva-, Valga- ja Võrumaa lauljad pidasid seal 18. Lõuna-Eesti vokaalansamblite päeva.

Räpina valla kultuurikeskuse juhataja Marge Trumsi tagasivaatel esindas Valgamaad viis, Võrumaad neli ja Põlvamaad kaks kollektiivi. Üles astusid nii nais-, mees- kui ka segaansamblid. Kuna paremusjärjestust välja ei selgitatud, oli õhkkond pingevaba.

Kui mikrofoniproovid tehtud, alustas hääleseade koolitusega Saidi Tammeorg. «Vahel on hea meelde tuletada vanu oskusi ja teadmisi hääle kasutamisest või siis mõni päris uus tarkus teada saada,» tõdes Trumsi.

Kontserdi alustuseks edastasid muusikalise tervituse täiskasvanutele Räpina laulutüdruk Arhanna Sandra Arbma ning Räpina ja Põlva muusikakooli laulusolistide ansambel, keda juhendab Margot Suur. Ansambli kontsertmeister on Jürgen Järvpõld.

Valga kammerkoori ansambel
Valga kammerkoori ansambel Foto: Koit Kõrvel

Esinemisvõimalused terendavad

Kultuurikorraldajana jälgis Trumsi iga kollektiivi eeskätt selle pilguga, millisele üritusele üht või teist kutsuda. «Iga ansambel leidis selles pildis koha, mõne suutsin kohe mitmesse kohta esinema mõelda,» märkis ta.

Eriti tõstis Räpina kultuurijuht esile Valga noorteansambli Kungla esinemist. «Nende tegutsemine on hea näide sellest, et kooliajal koos laulmine ühendab ka ülikoolis õppijad, kes leiavad ikka aja, et kodulinnas kokku saada ning esinemistel käia. Neid oli jälgida ja kuulata hea meel ainuüksi selle tõttu, et vokaalansamblis osalemine on endiselt au sees ka noorte hulgas.»

Räpina naisansambel ÜhtViisi aga jätkab oma tegevust koos juhendaja Margit Kokmanniga hoolimata sellest, et eestvedaja Põhja-Eestisse kolis. Varem esinesid naised 25 aastat Fanni nime all.

«Margit Kokmann leiab tee Räpinasse vähemalt kord kuus, et naistega proovi teha ja laulda. Vahepealsel ajal teevad nad isekeskis proove, sest nende hulgas on teisigi muusikaoskajaid,» teadis Trumsi.

Supersäravad olid kultuurikorraldaja hinnangul ka meesansamblid Viitinast ja Pukast. «Puka omad laulsid Evald Raidma juhendamisel ja digiklaveri saatel neljakesi, justkui olnuks laval terve meeskoor,» iseloomustas kultuurijuht.

Lõuna-Eesti vokaalansamblite juhendajad
Lõuna-Eesti vokaalansamblite juhendajad Foto: Koit Kõrvel

Korduv laureaat

Otepää vallas tegutsev Puka meesansambel tähistas jaanuaris 65. tegevusaastat, olles omavalitsuse üks vanimaid kollektiive. 2010. aastast juhendab seda tuntud klaveri- ja lauluõpetaja, kontsertmeister ja mitme ansambli juures tegutsev Evald Raidma. Praeguses koosseisus laulavad Mati Kõiv, Peep Harju, Enno Pung ja Marko Koort. Varasematel Lõuna-Eesti vokaalansamblite konkurssidel on korduvalt pälvitud laureaadi tiitel, ette on näidata ka Eesti Kultuurkapitali aastapreemia. Ansambel on andnud välja albumid «Las käia» ja «Ei vannu alla» ning plaanis on kolmaski plaat.

«Tore oli tõdeda, et ka väga väikestes kohtades saavad toimida kultuurialased tegevused. Oluline vaid, et oleks juhendaja – küll siis aeg ja koht leitakse, kus ühiselt toimetada,» lausus Räpina valla kultuurijuht.

Lisaks ühisele laulurõõmule said osalejad soovi korral näha Sillapää lossi saali ning tutvuda Räpina loomemajaga. Enne koduteele asumist astusid paljud läbi ka Räpina sadama kohvikust.

VOKAALANSAMBLITE PÄEVAL OSALEJAD

Valgamaa

  • Kungla noorteansambel (juh Siiri Põldsaar)
  • Valga kammerkoori ansambel (juh Maarika Reinhold)
  • Tõrva kultuurimaja naisansambel Hermes (juh Reet Koppel)
  • Puka meesansambel (juh Evald Raidma)
  • Puka eakate naisansambel (juh Evald Raidma)
Võrumaa
  • Sulbi naisansambel Helin (juh Elise Võsu)
  • Naisansambel Aleaa Missost (juh Ain Tarro)
  • Võru valla eakate ansambel, kapell Vannamuudu ja Helmuth Venne kapell (juh Lilia Vildo, Erja Arop)
  • Viitina meesansambel (juh Ive Ruusamäe)
Põlvamaa
  • Vana-Koiola rahvamaja naisansambel Laululust (juh Heli Vestla)
  • Räpina naisansambel ÜhtViisi (juh Margit Kokmann)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles