Maarius Suviste: lastega perede lollitamine

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Maarius Suviste
Maarius Suviste Foto: Arvo Meeks

Ajal, mil sündide arv on alates eelmise aasta oktoobrist püsinud alla tuhande kuus, hakkas uus valitsus vähendama lasterikka pere toetust.

Teisipäeval saatis sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (Reformierakond) kooskõlastusringile eelnõu, millega vähendatakse lasterikka pere toetusi 200 euro võrra ning loobutakse toetuse indekseerimisest. Nagu ministeerium teatas, lõpetatakse ka lasterikka pere toetusest sujuva väljumise skeem.

Ministri sõnul jääb hoolimata plaanitavatest muudatustest kolme kuni kuue lapsega peredel toetus võrreldes mullusega siiski 150 euro võrra ning seitsme ja enama lapsega peredel 250 euro võrra suuremaks. Teisisõnu: alates järgmisest aastast on lasterikka pere toetuse suurus kolme kuni kuue lapse puhul 450 eurot kuus ning seitsme ja enama lapse puhul 650 eurot kuus.

Nimetatud toetused on ühiskonnas laineid löönud mitu kuud. Nagu ka minister on osutanud, on riivata saanud ühe- ja kahelapseliste vanemate õiglustunne. Tema sõnul toetused üksi sündimust ei tõsta ning «me peame seadma eesmärgiks laste- ja peresõbraliku keskkonna loomise laiemalt».

Nii tegutsedes tõesti sündimus ei suurene. Ja mis laste- ja peresõbralikust keskkonnast saab rääkida, kui valitsus otsustab täna üht ja homme teist. Ning mida veel ülehomme karta tuleb?

Meeldetuletuseks: ka reformierakondlased ja sotsiaaldemokraadid, kes praegu samuti võimul, olid need, kes nimetatud toetuste suurendamise poolt eelmise aasta lõpus olid. Nii et kõigest mõni kuu tagasi olid nad kardinaalselt teisel arvamusel. Millest see kõneleb? Et võimul püsimiseks on kõik vahendid lubatud? Ka lastega perede lollitamine?

Ja mis laste- ja peresõbralikust keskkonnast saab rääkida, kui valitsus otsustab täna üht ja homme teist.

Ega peredesse kolmandaid ja enamaid lapsi tule, kui esimest ja teist ei ole. Samas ühe- ja kahelapseliste perede toetusest ja toimetulekust ei kõssata enam silpigi. Meenutuseks: alles sotsid lubasid riigikogu valimiste valimisprogrammis, et tõstavad lapsetoetuse 150 euroni ja indekseerivad selle. Ka Reformierakonna valimisprogrammis käis erakonna esimehe allkirjastatud tekstist läbi sõnapaar «suurendame lastetoetusi».

Ahjaa, ka hinnalipik on kõigele sellele külge pandud. Laste ja perede pealt kokkuhoid toob riigieelarvele säästu tänavu 5,1 miljonit eurot ning 2027. aastaks 151,8 miljonit eurot.

Lasterikastes peredes kasvab kokku 80 739 last, mis moodustab 29 protsenti kõigist lapsetoetust saavatest lastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles