Võhandu maraton Leevaku küla läbisid rõõmsad ja sitked veespordihuvilised

Maarius Suviste
, reporter
Copy

«Üliinimlik pingutus!», «Vett ja vilet, vett ja vilet!», «Ega enam raskemaks minna ei saa!», «Tasa aerutad, rohkem teisi naerutad!» – need on vaid mõned kommentaarid, mis Võhandu maratoni Leevaku küla kontrollpunktis kostsid.

Laupäeval kell 7 Võrus Tamula järvel startinud Eesti pikima jõe ehk Võhandu aerutamismaratoni kiiremad võistlejad jõudsid Räpina valda Leevaku külla pärast keskpäeva. Selleks ajaks olid nad maha sõitnud 75 kilomeetrit ning minna jäi veel 25 kilomeetrit Võõpsu, kus ees ootamas finiš.

Leevakul tuli võistlejatel vahepeal maa peale tulla. Nad võtsid ujuvvahendi kätte ja läksid sellega tipa-tapa üle tee ja panid selle siis taas vette. Ja sõit võis jätkuda. Oli ka neid võistlejaid, kelle sõbrad-tuttavad üleveo ise ära tegid.

Head emotsioonid rajalt

«Väga hea! Elu parim Leevaku lõik. Vesi on ülikõrge ja inimesed on nii rõõmsad,» ütles Raplamaalt Kehtnast kohale tulnud Anett Välling, sõidupaariliseks Raimond Lepiste. «Oleme sõitmas neljandat korda. Seekord jäime aga starti hiljaks, sest läks kuidagi niimoodi, et jäime vetsujärjekorda kinni. Nii et meil oli kehv algus.»

Võhandu maratoni kontrollpunkt Leevaku külas. Pildil Raimond Lepiste ja Anett Välling.

Maarius Suviste

See aga neid üleliia ei morjendanud. «Viimased 25 kilomeetrit on jäänud. Täiega peame andma nüüd!» ütles Välling ja alustas teekonda. «Järgmisel aastal jälle! Nii kaua käime veel, kui käed jõuavad aerutada.»

Riho Leben oli Võhandu maratonil viiendat korda. «Pigem keskmine,» ütles ta kiirel peatusel, kuidas sõit seni kulgenud on. «Esimene kord oli aeg 19 tundi ja 43 minutit. Seekord lähme paarilisega natuke kiiremini – kümne ja poole tunni graafikus.»

Peakorraldaja: finišis on võidutunne

Peakorraldaja Hillar Irves ütles Leevakul, et mõõduvõtt on hästi läinud. «Kõik on korras ja kontrolli all,» sõnas ta keskpäeva paiku. 18. Võhandu maratoni põhidistantsil startis 1073 paatkonda. Kokku umbkaudu 2500 veespordihuvilist 24 riigist.

«2019. aastal oli 1075 paatkonda. Tol aastal lõpetas 911, aga kuna täna on väga hea ilm, siis loodetavasti seekord on rohkem lõpetajaid ja tuleb rekord,» rääkis Irves. Ta lisas, et 100 kilomeetrit tuleb läbida 24 tunni jooksul, finiš suletakse pühapäeval kell 7.

Peakorraldaja hoidis pöialt kõikidele sõitjatele. «Tahaksin, et kõik jõuaksid ilusasti lõpuni,» märkis ta.

Pühapäeva varahommikul selgus, et kõigi aegade rekord oligi sündinud – finišisse jõudis 1033 paati. «See on väga võimas tulemus!» rõõmustas Hillar Irves. «Ilm oli fantastiline. Sellist ilma ei ole meil mitte kunagi varem olnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles