Hotelliliit peab käibemaksu kiiret tõstmist vastutustundetuks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Eesti Hotellide ja Restoranide liidu juhatuse esimees Ain Käpp
Eesti Hotellide ja Restoranide liidu juhatuse esimees Ain Käpp Foto: Madis Veltman

Eesti Hotellide ja Restoranide Liit (EHRL) saatis valitsusele pöördumise, milles soovitab alustada põhjaliku mõjuanalüüsi tegemist majutusasutuste käibemaksuerisuse kaotamise teemal. Seni soovitatakse vastav punkt planeeritavast maksude kobareelnõust välja tõsta.

Liidu hinnangul mõjutab majutusasutuste käibemaksu järsk tõstmine 22 protsendini ennekõike Eesti mainet turismisihtkohana ja majanduslikku käekäiku. EHRLile laekunud info kohaselt on kavas muudatust puudutav eelnõu saata juba täna riigiasutuste kooskõlastamisringile ja 4. mail arutada seda valitsuses. See aga ei jäta liidu vaates ruumi dialoogiks sektoriga ega ka mõjude hindamiseks.

Liidu juhatuse esimehe Ain Käpa sõnul on tegu vastutustundetu ja läbimõtlemata plaaniga, mis ei toeta konkurentsivõime tagamist ega piirkondade ühtlasemat arengut. «Valitsuse plaan tähendab majutusasutustele ränka hoopi, millele paljud ettevõtjad ilmselt vastu ei pea,» nentis Käpp.

Tema sõnul on riigi keerulises seisus rahandust lappiva valitsuse soov kasutada ära kõik võimalused lisaraha leidmiseks mõistetav, kuid nägema peab ka kaugemaid tagajärgi.

«Pikemas perspektiivis tähendab käibemaksu tõus turistide vähenemist, mis lõpuks toob kaasa hoopis maksulaekumiste vähenemise,» märkis Käpp ja lisas, et küsimus pole ainult majutusasutustes, vaid tema arvates kukub kokku kogu loodav väärtusahel.

2022. aastal külastas Eestit 3,5 miljonit välisturisti, kes kulutasid siin kokku 1,2 miljardit eurot. Liidu sõnul näitavad uuringud, et iga turisti puhul läheb tehtavatest kulutustest vaid 20 protsenti majutusele ning ülejäänud raha suunab ta sihtriigi majandusse.

Käpp lisas, et majutussektor ootab valitsuselt asjalikumat lähenemist küsimusele ning on valmis ka mõistlikeks kompromissideks. Näiteks on majutussektoris tegutsevad ettevõtted juba aastaid tähelepanu juhtinud samas sektoris tegutsevale lühiajaliste rendipindade ärile. See on saavutanud majutusturu mahust juba ligikaudu kolmandiku ja on ka maksude kogumise osas nii-öelda hallis tsoonis. Samuti on liidu vaates jäänud tähelepanuta ettepanekud, mis aitaksid vähendada varimajandust toitlustussektoris, mis majutusega tihedalt seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles