Pealinnas tulevad lavale setokeelsed etendused

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Episood etenduse «Siu saaja'» läbimängult
Episood etenduse «Siu saaja'» läbimängult Foto: Erakogu

Volbriöö eelsel õhtul tuleb kahe etendu-sega avalikkuse ette Tallinnas tegutsev setokeelne teater Veerna Vorkats (Tõeline Naljanina).

Näha saab kogupereetendust «Siu saaja’» (Ussi pulmad) ning laulumängu «Hiir hüpas ja kass karas» (Hiir hüppas ja kass kargas). Setokeelne teater tegutseb Tallinnas tantsu- ja kultuurikodus Modus. Sealsamas mängitakse homme ka mõlemat etendust.

«Siu saaja’» teeb eriti tähelepanuväärseks asjaolu, et seto muinasjutu ainetel lavastatud loos on juttu nõidumisest. Seega saab just nõidade öö eel aimu nõidumise osast seto kultuuris, andis teada teatri Veerna Vorkats vedosnik Piret Torm-Kriis.

«Hiir hüpas ja kass karas» sisaldab aga seto keelde tõlgitud üldtuntud laulu- ja tantsumänge, mida publik saab kaasa laulda, tantsida ja mängida.

Setokeelsed etendused annavad võimaluse näitekunsti kaudu keelt elus hoida. Seda ennekõike etenduses osalejate jaoks, aga on päris kindel, et kõik vaatajad õpivad juurde mõne enne kuulmata setokeelse sõna või väljendi.

Lavastused on valminud näitetrupi liikmete koostöös. Teater ise sündis aasta tagasi. Esimesed lavastused olid raamatu «Jussikese seitse sõpra» ainetel valminud koguperelugu «Joorkakõsõ säidse sõpra» ja muusikaline näitemäng «Tandsotahvaja’ ni laululaaditaja’».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles