Noored pillivõlurid näitasid taset

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Noorte muusikute konkursil osalejad
Noorte muusikute konkursil osalejad Foto: Kärt Petser/Eesti Pärimusmuusika Keskus

Viljandis Pärimusmuusika Aidas korraldatud 15. üleriigilisel noorte pillimängijate võistumängimisel osales 48 tüdrukut ja poissi vanuses 7–19 aastat.

Peaauhinna – kultuurkapitali stipendiumi ja esinemise 30. Viljandi pärimusmuusika festivali avamisel – võitis Randmar Tuulemäe, kelle õpetaja Heino Elleri muusikakoolis on Villu Talsi.

Võisteldi pillide, osalejate arvu ja tasemete järgi kujunenud rühmades: kandled, lõõtsalised, poogenpillid ning neljas koondgrupis. Osalejad esitasid kaks eriilmelist vabalt valitud pillilugu, millest üks pärines esitaja kodukandist või oli muud moodi temaga seotud. Žürii hindas mängijate traditsioonitundmist, individuaalset lähenemist ning meisterlikkust.

«See on üks pärimusmuusika keskuse olulisemaid sündmusi, sest järelkasv ongi kõige tähtsam,» tõdes keskuse juhataja Tarmo Noormaa. «Pärimusmuusika on olemuselt sotsiaalne liim, see ühendab inimesi. Kui seda omaette harjutada, siis see nagu ei olegi rahvamuusika. Tahan noori julgustada võimalikult palju mängima koosviibimistel, võistlustel, tänavanurkadel – siis tekib õige rahvamuusika tunne muusikale juurde.»

Žürii esimees Jaanus Põlder hindas tänavust üldist taset väga kõrgeks. «Pärimusmuusikaharidus on 30 aasta jooksul läbi teinud tohutu arengu. Kui mina 1992. aastal Viljandi kultuurikolledžisse õppima tulin, siis umbes sellise tasemega, millega meie kooli lõpetasime, on täna siin juba kümneaastased laval.»

TUNNUSTATUD LÕUNAEESTLASED

Eripreemia pälvis ka Mooste rahvamuusikakoolis õppiv Reinhold Omel.
Eripreemia pälvis ka Mooste rahvamuusikakoolis õppiv Reinhold Omel. Foto: Mati Määrits
  • Kandled I parim: Jette-Loore Muru (Tõrva muusikakool)
  • Eesti lõõts I parim: Romet Koppa (Põlva muusikakool)
  • Koondgrupp I eripreemia põneva repertuaari valiku eest: Ode Zolgo (Mooste rahvamuusikakool)
  • Koondgrupp IV eripreemia torupilli osava ja huvitava käsitlemise eest: Reinhold Omel (Mooste rahvamuusikakool)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles