Liikumisaasta kutsub mais õue mängima

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Discgolf on üks võimalus liikumisaasta puhul sportlikult aega veeta. Foto on illustratiivne.
Discgolf on üks võimalus liikumisaasta puhul sportlikult aega veeta. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Mais kutsub liikumisaasta kõiki õue liikuma ja mängima, pakkudes mitmeid põnevaid võimalusi aktiivseks ajaveetmiseks ning uute liikumis- ja mänguoskuste omandamiseks värskes õhus.

«Uuringute kohaselt veedavad vähem kui pooled lapsed peale kooli aktiivselt oma vaba aega õues. Värskes õhus viibimisel on positiivne mõju tervisele, näiteks on uuringutest teada, et õues viibimine hoiab laste silmad tervena, päevavalgus ennetab lühinägevuse teket ja pidurdab selle süvenemist. Ilus kevadine ilm ja loodus võiksid olla ajendiks, et minna üheskoos õue, ka treeningutega saab edukalt jätkata välitingimustes. Koostöös liikumisaasta partneritega aitame avastada võimalusi värskes õhus liikumiseks, pakkudes tasuta treeninguid, koolitusi ja muid põnevaid algatusi üle Eesti,» ütles liikumisaasta projektijuht Janne Tomberg.

Eesti Discgolfi Liit kutsub kõiki soovijaid tutvuma discgolfiga. Lisaks sellele, et tegemist on põneva mänguga, saab selle käigus ka mõõduka koormuse, läbides märkamatult mitmeid kilomeetreid. Tasuta koolitused algajatele toimuvad terve mai jooksul üle Eesti. Ühe koolituse orienteeruvaks pikkuseks on 1 tund. Kettad jagatakse kohapeal, kuid saab osaleda ka oma ketastega. 

Eesti Kulturismi ja Fitnessi Liit korraldab mai lõpus välijõusaalide võimalusi tutvustava nädala. Välijõusaalide tasuta treeningud toimuvad erinevates kohtades üle Eesti ning on mõeldud eelkõige algajatele, kes soovivad teha tutvust välijõusaalide masinatega, õppida neid kasutama ja leida endale sobivad trennikavad. 

Koostöös Liikumismängudega tutvustatakse maikuu jooksul igal nädalal toredat õuemängu, mida saab perega koos mängida, kasutades selleks lihtsaid käepäraseid vahendeid. Õuemängude videojuhendid lisatakse liikumisaasta Facebooki ja Instagrami lehele.

Tartu Ülikooli liikumislabor on kuulutanud mai õuekuuks ning kutsub klasse ja kooliperesid õues rohkem aega veetma. Õuekuu eesmärgiks on julgustada nii väikeseid kui suuri õpihimulisi leidma motivatsiooni ja tegevusi õues õppimiseks ja mängimiseks; proovida erinevaid viise veeta kolleegidega õues ühiselt aega; märgata ja katsetada õuesõppevõimalusi kooli hoovialal ning koolide lähedal asuvates parkides või tervise- ja matkaradadel.

Tegevusi on planeeritud kolme maikuu nädalasse: 8.-12. maini toimub õuemängude nädal, 15.-19. maini on õuesõppenädal ning 22.-26. maini «meeskonnaga õue» nädal. Tutvuda lisainfoga ja regustreeruda osalemiseks saab Liikuma Kutsuva Kooli veebilehel liikumakutsuvkool.ee/koolitus/mai-on-ouekuu.

22. maini saavad kõik koolid osa võtta ka liikumisaasta väljakutsest «Vunki juurde!». Väljakutses osalemiseks tuleb teha videojäädvustus oma kooli või klassi liikumispausist või mistahes muust liikumisest, mis koolipäeva ajal rõõmu pakub, ning jagama seda teistega. Osalemise tingimused on toodud liikumisaasta kodulehel liikumisaasta.ee/vunkijuurde.

Jaanuaris oli liikumisaasta fookuses talverõõmude nautimine ja suusatamine. Veebruaris kutsus liikumisaasta kõiki värskes õhus liikuma. Märtsis toimusid liikumisalgatused töökohal ja koolis. Aprillis said algajad osaleda avatud kepikõnni- ja jooksutrennides ning teha tutvust tantsuga.

Kultuuriministeeriumi poolt välja kuulutatud liikumisaasta 2023 kutsub eestimaalasi rohkem ja regulaarsemalt liikuma, tutvustades aasta vältel erinevaid liikumisharrastuse viise ja pakkudes kõigile jõukohaseid võimalusi liikumiseks üle Eesti. Liikumisaasta eestvedaja on Liikumisharrastuse kompetentsikeskus, liikuma ärgitavaid tegevusi ja üritusi viiakse ellu koostöös maakondlike spordiliitude, spordialaliitude, kohalike omavalitsuste, avaliku sektori, mittetulundus- ja erasektori organisatsioonide, spordi- ja liikumisürituste korraldajate ning kultuuri- ja haridusasutustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles