Lasterikkad pered algatasid petitsiooni kärbete vastu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Eesti lasterikaste perede liidu juht Aage Õunap.
Eesti lasterikaste perede liidu juht Aage Õunap. Foto: Elmo Riig

Eesti Lasterikaste Perede Liit algatas veebilehel rahvaalgatus.ee allkirjade kogumise laste arvelt kärpimise vastu.

«Seisame nii suurperede kui laiemalt kõigi lastega perede eest, sest plaanitavad kärped ja maksutõusud puudutavad praegu igat Eesti last,» ütles Eesti Lasterikaste Perede Liidu juht Aage Õunap. «Kutsume üles andma oma allkirja, et tekiks ühiskondlik ja poliitiline debatt asja sisuliseks aruteluks ning mõjude analüüsiks. Mõistame valitsuse soovi riigi rahandust ümber korraldada, aga eelarveaugu lappimine laste arvelt annaks valusa hoobi nii perede toimetulekule kui tulevasele sündimusele,» märkis Õunap.

Petitsioonis palutakse riigikogul peatada suurperede toetuse kärpeplaan, säilitada praegu kehtiv perehüvitiste kord, võrdsustada lastetoetused, lisada indekseerimine kõigile lastetoetustele ning säilitada tulumaksuvabastus alates teisest lapsest. Lisaks palutakse taastada tulumaksuvabastus pere esimese lapse eest.

«Loomulikult planeeritakse peret ennekõike enda võimalusi silmas pidades, aga sama loomulikult arvestavad inimesed ka juba neile eraldatud toetuste ja riigi lubadustega,» märkis Õunap.

«Ulatuslik kärpimine laste arvelt oleks Eestis esmakordne. Kui riik hoiab laste arvelt kokku, tuleb pere eelarveauk täita vanematel, sest laste vajadused ei kao kuhugi. Kõrge inflatsiooni tõttu on peredel keeruline olnud toime tulla juba praegu, aga kui suure pere rahakotist võetakse veel 500 eurot kuus vähemaks, ei pruugita enam ots otsaga kokku tulla,» lisas Õunap.

Eestis elab 259 338 last. Valitsuskoalitsioon kavatseb kärpida lasterikaste perede toetusi ning pöörata tagasi perehüvitiste süsteemi täiendused, kaotada täiendava tulumaksuvabastuse kahe ja enama lapse korral ning tõsta ja kehtestada mitmesuguseid makse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles