Riigikogus lõppes mammutistung

Mati Määrits
, reporter
Copy
Kõnetoolis on Ester Karuse
Kõnetoolis on Ester Karuse Foto: Mati Määrits / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogus lõppes laupäeva õhtul kell 20.30 reedel kokku kutsutud, terve öö ja järgneva päeva kestnud täiendav istung.

Laupäeva hommikul pärast kell 9 olid opositsiooni poolt valvekorra üle võtnud Isamaa saadikud, kes esitasid kordamööda kas protseduurilisi küsimusi või siis arupärimisi. Nii näiteks esitas Aivar Kokk arupärimise kultuuriminister Heidy Purgale. «Maksutõusude paketis on ette nähtud ka käibemaksu tõus. Kultuuriinimesed on aastaid palunud, et käibemaksu ei tõstetaks, vaid üksnes langetataks,» märkis ta.

Mart Maastik juhtis tähelepanu seadusest tulenevatele nõuetele tööaja pikkusele, puhkamisele ja einetamisele. «Miks meie istungitel ei järgita töö- ja puhkeaja seaduses ette nähtut? Miks kestavad istungid üle kaheksa tunni?» küsis ta.

Parlamendi tööd sel ajal juhtinud Lauri Hussar kostis: «Riigikogu liikmetele ei laiene töö- ja puhkeaja seaduse nõuded. Meil ei ole puhkust. Aga ma võin vaheaja võtta, arvestades hilist hommikutundi.» (Maastik loobus pakkumisest)

Andres Metsoja esitas arupärimine rahandusminister Mart Võrklaevale seoses automaksu kehtestamisega. Riina Solman küsis sotsiaalkaitseminister Signe Riisalolt, missugust mõju avaldab automaksu kehtestamine teiste hulgas lastega peredele. Saaremaa ühes kaugemas otsas elav Mart Maastik tõdes, et ta naabritel on vanad tossavad autod ning küsis, kas nemad peavad hakkama rohkem maksma.

Kell 10.32 võttis istungit juhatanud Lauri Hussar pooletunnise vaheaja. Kell 11 võttis juhatamise üle riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi.

Teed jäävad tolmama

Keskpäeval asusid küsimusi, arupärimisi ja eelnõusid esitama EKRE saadikud. Nii andis Kagu-Eestist valitud Ants Frosch siseminister Lauri Läänemetsale üle nii enda kui Varro Vooglaiu arupärimise, mis käsitleb teehoidu. "Kui kruusakattega teed kõvakatte alla panna, ei ole meie rallil enam tulevikku. Samas kannatavad nende teede ääres inimesed. Kas või Vastseliinast Tsiistrenukka viiva tee tolmuvabaks muutmist on lubatud juba 20 aastat. Ja nüüd on selge, et seda ei tule."

Kommenteerides Siim Pohlaku ettepanekut teha kohaloleku kontroll,  vastas istungit juhatav Toomas Kivimägi, et seda tehakse siis, kui jõutakse mõne olulise hääletuseni. Pooletunnist vaheaega lubas ka Kivimägi ning pärast kella 14 asus istungit juhatama Jüri Ratas.

Kella 18-st juhatas istungit taas Lauri Hussar, küsimusi esitamas ja eelnõusid esitamas olid keskerakondlased. Kella 18.30-ks oli Tanel Kiik jõudnud esitada 26 ning Andrei Korobeinik 18 protseduurilist küsimust.

18.33 tuli kõnepulti Ester Karuse, kes esitas arupärimise välisminister Margus Tsahknale. Rahvaesindaja soovis teada, kuidas mõjutab ees ootav käibemaksu tõus ministri valdkonda ning mil moel kavatseb ta neid mõjusid leevendada.

Paarkümmend minutit hiljem esitas Karuse arupärimise peaminister Kaja Kallasele. "Käibemaksu tõus lööb iga inimest. Rikkamaks ei saa sellest keegi, seal hulgas riik. Seetõttu on vajalik mõjuanalüüs," leidis ta. 

Kolmanda arupärimise esitas Karuse õhtul kaitseminister Hanno Pevkurile - ja taas seoses maksupaketi mõjudega. Rahvaesindaja märkis sedagi, et on varem Pevkurilt kolm korda pärinud Nursipalu harjutusväljaku laiendamise kohta, aga ikka pole järjekord temani jõudnud.

Neljas arupärimine puudutab kiire internetiühenduse võimalikkust maapiirkondades ning see on suunatud majandus- ja infotehnoloogiaministrile Tiit Riisalole. Lisaks Karusele on arupidamisele alla kirjutanud Jaanus Karilaid ja Jaak Aab.

Viies arupärimine läks kliimaminister Kristen Michalile ning see käsitleb tasuta ühistranspordi kaotamisega seonduvat. "Kagu-Eesti inimesed käivad tasuta bussiga tööl, poes ja koolis. See on ka keskkonnasõbralik," märkis Karuse.

Kuuendale arupärimisele on oodatud vastama terviseminister Riina Sikkut ning see puudutab alkoholi tarbimise suurenemist ning sellest tingitud suremust. "Tervise Arengu Instituudi andmeil oli meil 2021. aastal 595 alkoholisurma. Teada on seegi, et iga teine noor saab alkoholi poest kätte vanust tõendavat dokumenti esitamata," sõnas Karuse. Lisaks valgalasele on arupärimisele alla kirjutanud Tanel Kiik ja Jaak Aab.

Peaminister Kaja Kallasele läks ka Karuse seitsmes arupärimine ning see puudutab Nursipalu harjutusväljaku keskkonnamõjusid. Rahvaesindaja andmeil asuvad seal musta toonekure, merikotka, metsise ja kanakulli elupaigad, lisaks on fikseeritud kuus vääriselupaika.  Arupärimisele kirjutasid alla ka Tanel Kiik ja Jaak Aab.

Pool tundi enne ametliku tööaja lõppu kuulutas Lauri Hussar välja juhataja vaheaja ning sellega oli istung lõppenud. Juba varem oli ta teada andnud, et riigikogu juhatuse otsusel homsel emadepäeval täiendavat istungit ei toimu.

Kui opositsioonil poleks õnnestunud valitsuse algatatud perehüvitiste seaduse ning perehüvitiste seaduse, perekonnaseaduse ja töölepingu seaduse muutmise seaduse muutmise seaduse eelnõu esimest lugemist küsimuste ja  arupärimiste esitamisega edasi lükata, oleks parlament asunud  eelnõud ka arutama.

Kõnetoolis on Ants Frosch.
Kõnetoolis on Ants Frosch. Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles