Galerii, video ⟩ Võru maakonna aasta ema Signe Hellamaa on emaks kaheksale lapsele

Tomi Saluveer
, reporter
Copy

Võru maakonna aasta ema tiitli pälvis Antsla vallas elav kaheksa lapse ema ning 21 lapselapse vanaema Signe Hellamaa. Aasta ema tiitel ja tänukirjad anti täna üle Võru kultuurimajas Kannel toimunud emadepäeva kontserdil.

Suurpere ema Signe Hellamaa on lähedaste hinnangul külalislahke, hooliv, abivalmis ja toetav ning kogukonna abivajajaid märkav. Ta on abistav ja alati valmis kuulama ning hingehoidlikult toetama. Hellamaa on olnud alati ettevõtlik ja töökas.

«Pole ühtegi sünnipäeva ega tähtpäeva, mil ema ei küpsetaks kooki ning laud on alati hea-paremaga kaetud,» räägivad lapsed. Armastuse töö vastu on ta leidnud läbi Antsla EKB Koguduse, olles seal sotsiaaltöö valdkonnas humanitaarabi jagaja. Tal jätkub head energiat ning lennukaid ideid, mis julgustavad nii tema enda lapsi kui ka paljusid teisi tema ümber.

Lapselapsed kutsuvad tema kodu kui «vanaema lasteaed», kus laste enda lapsed nüüd koos käivad. Tänu sellele, et lastel on selline vanaema, on lapsed saanud lõpetada oma koolid ja omandanud hea hariduse, et oma elus edukalt hakkama saada.

Peres kasvab mitu põkvkonda muusikat armastavat ja musikaalseid liikmeid, kes on üles astunud Hellamaade pereansamblina.

Lapsed mõistavad, et emale pole oma tööde ja tegemiste kõrvalt kerge olnud, kuid ta on tugev ja enesekindel naine. «Ema Signe on ja jääb alatiseks meie kõigi laste emaks suure algustähega – ta on meie usaldusisik, sõber ja meie kaitseingel,» on lapsed öelnud

Võru maakonnas on igal aastal traditsioon märgata ja tunnustada tublisid emasid. Emadepäeva eel kuulutab Võrumaa Arenduskeskus koostöös Võru maakonna omavalitsustega välja konkursi aasta ema tunnustamiseks. Tänavu esitati Võru maakonna aasta ema tiitlile 12 kandidaati.

Võrumaa tublidele emadele andis tänukirjad ja lilled üle Võru maakonna aasta isa 2022 Kalvi Kõva. Võru Coop kinkis kõikidele tunnustatud emadele maitsva tordi.

Võru maakonn Aasta ema aunimetust on Võrumaal välja antud aastast 2002. Varasemalt on aasta ema tiitli pälvinud Ulvi Toomik, Tiia Must, Ene Laube, Hille Saarepuu, Kaja Klooren, Mirjam Dremljuga, Ülle Mõttus, Reet Kangro, Laine Värnik, Klarika Hirv, Katrin Parv, Airi Grossberg, Anneli Hollas, Inge Järvpõld, Tiiu Must, Janyka Vellak, Jane Soe, Marju Parv, Mai Kurrikoff, Katrin Roop, eelmisel aastal Helve Einla.

Tänukirjaga tunnustatud emad:

Aigi Musto on toetav, energiline ja lõbus. Võrus elaval Mustol on 3 last ja 2 lapselast. Ta on alati olemas, kui on vaja täide viia mõni idee või on vaja kedagi, kes sind kuulaks. Ta on aktiivne ka väljaspool kodu: tema argipäeva mahuvad koorilaul, regionaalpoliitika, mälumängud, erinevatest linna üritustest osavõtt ja teised vabatahtlikud tegevused. Sellest kõigest üle jääva aja täidab ta veel olles vanaema kahele lapselapsele.

Angela Udras on kahe lapse ema ja elab Võru linnas. Ta on abivalmis, naerupall, töökas, jutukas, julge, talle meeldib näidelda, teda jagub ka teistele. Kuid lapsed on talle kõige tähtsamad, kelle nimel annaks kõik. Udrase laste sõnul soovivad nad oma kallist ema tunnustada sellepärast, et ta on kõige abivalmim ema keda soovida. Lapsed on talle kõige olulisemad ja ta teeks ükskõik mida, et neil kõik olemas oleks.

Consuelo Laanemäe Räim on särav naine, abikaasa ja ema. Tema päevades tundub olevat rohkem kui 24 tundi, sest ta teeb palju ja jõuab palju. Ta on kahe toreda ja tubli lapse ema. Oma igapäeva toimetustes on ta kaasav ja hooliv. Ta seab endale kõrgeid eesmärke ning liigub siis kindlalt nende täitmise suunas. Oma raske igapäevatöö, uurija ameti kõrvalt on ta suutnud oma perele edukalt toeks ja eeskujuks olla ning olla neile maailma parim ema.

Ere Liivaoja on alati rõõmsameelne, abivalmis ja toetav. Ta on viie lapse ema ning vanaema üheteistkümnele lapselapsele. Ta teeb kõik, et tema lähedastel oleks hea. Ta on väga hea söögivalmistaja. tema hoidised on imemaitsvad. Hobiks lisaks kokkamisele on veel metsas käimine, kuhu ta kaasab alati ka lapselapsi, et õpetada neile, milliseid metsasaadusi võib korjata ning millised mitte. Oma tegemistes on ta väga kohusetundlik.

Eve Kirs elab Võru vallas ja üles kasvatanud kaks tublit poega, kes on hästi kasvatatud, viisakad, korralikud, arukad ja tublid ning olnud klassi parimad õpilased. Ta on olnud aastaid mudilastele tantsuõpetajaks, käinud nendega igal aastal koolitantsul. Tantsib ise siiani naiste grupis, millega võetakse ka alati osa võimlemis- ja tantsupidudest. Ta on väga sportlik ja armastab liikumist. Samuti ettevõtlik ning oskab rõõmustada kõikide ja kõigi saavutuste üle.

Helen Metsma elab Võru vallas ja tal on 4 last. Ta on andnud oma lastele piisavalt vabadust maailma avastada, oma vigu teha ja neist ka õppida. Ta on avatud suhtleja ning suudab luua igaühega kontakti – seda on ta ka oma lastele edasi andnud. Vanaemana on ta aktiivne ja tore: tegevusi, käimisi ja kommi jagub lõputult. Ta on alati oma laste jaoks olemas ning innustab alati: «kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab“.

Helgi Kuusik on ema ja vanaemana särav ja elurõõmus, sooja südamega ja avatud hingega. Tal on kaks tütart ja neli toredat, aktiivset ja sportlikku lapselast. Ta armastab käsitööd ja loodust. Ta on Võru vallas rajanud imeilusa roosiaia ning andnud inspiratsiooni tütre Emmaroosi riidebrändi loomisel. Kündja Külaseltsi vanaemana on ta küla süda ja hing. Tema lennukad mõtted, aktiivsus ja pannkoogid on loonud Kõo külla toreda ja aktiivse külakeskuse. Ta on ka super kokk.

Kaija Märdin elab Võru linnas ja on viie lapse ema. Ta on elukutselt arst ja töötab Lõuna- Eesti Haigla õendusravi osakonnas arstina. Märdin ei jäta hätta ühtki abivajajat. Koos abikaasaga rajavad nad oma maakodu, väärtustavad elu maal ja oma kogukonda. Ta on suurepärane näide kaasaegsest, tegusast ja armastavast noorest emast, abikaasast ja arstist.

Laivi Hillep elab Võru vallas ning on üles kasvatanud kolm last, kes on hinnatud oma töös ja on heaks eeskujuks ka väljaspool pereringi. Ta on elurõõmus ja aktiivne inimene, teinud nooruses tarmukalt rahvatantsu, laulnud kooris ning andnud seda pisikut edasi ka oma lastele. Hetkel püüab ta maal elades laste vastuseisust hoolimata kasvatada põllul kasvõi enda tarbeks kartulit, porgandit ja muid taimi. Ilumeel paneb ta ka lilli istutama.

Ludmilla Juur on emana hoolas ja abivalmis. Võru vallas elav Juur on nelja lapse ema ning kokku on tal seitse aktiivset ja rõõmsameelset lapselast. Ta soovib alati teisi aidata ja olemas olla. Talle valmistavad suurt rõõmu tema lapselapsed ning tema kodus peetavad kanad ja kaks ulakat koera. Ta on alati hingega asja juures ning annab endast kõik, et asjad sujuksid, õnnestuksid ja oleksid korras. Ta on kiire ja korralik ning viib alati alustatu lõpule.

Merle Vaab on suure südamega, äärmiselt empaatiline ja taktitundeline inimene, kelle peale võib alati kindel olla. Ta on üles kasvatanud 3 tublit last, sealhulgas pakkunud kodu ühele kasulapsele. Kõik lapsed on leidnud oma erialad ja rajad, millel edukalt astuvad. Teda sütitavad põnevate ürituste korraldamine ja erinevad loomingulised väljakutsed. Kõige selle juures on ta tagasihoidlik, jäädes ise pigem kaamera taha, sest tema üheks kireks on ka fotograafia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles