Haridus(f)est toob kokku eri vanuses õppijad

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Rõuge volikogu hariduskomisjoni esimees Kerli Kõiv
Rõuge volikogu hariduskomisjoni esimees Kerli Kõiv Foto: Arved Breidaks

Eksamiperioodiga algas ka esimene Võrumaa haridusfestival. Vajadust selle järele näitab kas või see, et statistikaameti andmetel on maakonna tööealisest elanikkonnast ligi kolmandik erialase hariduseta, mis on oluliselt kehvem näitaja kui Eestis keskmiselt (26%). Samuti on elukestvas õppes osalemise määr madalam kui mujal Eestis.

Võrumaa arenduskeskuse haridusuuendaja Kerli Kõivu sõnul jääb igapäevane õppimine meie ümber märkamatuks või seostatakse seda ainult kooliharidusega. «Haridusfestivali eesmärk on esmalt märgata enda igapäevast arengut, seostada seda õppimisega ning näidata ka formaalse õpitee olulisust ning inspireerida inimest leidma endale sobivaim.»

Väärikate ülikoolid on tõestanud, et igas vanuses tahetakse uusi teadmisi saada. Õpitakse ka väljaspool kooli, aga sellele ei pöörata lihtsalt tähelepanu. «Tegelikult on maakond täis erisuguseid õppimisvõimalusi ja neid tuleb järjest juurde,» ütles Kõiv.

Näitena tõi ta peagi avatava programmeerimiskooli kood/Võru, mis on Jõhvis asuva kooli filiaal. «Varsti on meil maakonnas juures kool, kus õpilased juhivad ise oma õppimist,» ütles ta, viidates sellele, et uues koolis kujundab õppija ise oma õppeprotsessi ja -aja.

Samuti kiitis Kõiv Võrumaa kutsehariduskeskust, kes aastaid seisnud hea selle eest, et pakkuda õpilastele mitmekesist kutseharidust kodu lähedal. Samas on oluline olla uutele kogemustele avatud. «Õpime ka kodutehnikat kasutusjuhendi toel kokku pannes, reisides või mitmesugustes elusituatsioonides,» ütles ta. «Teinekord on õpikogemus lähemal, kui me seda teadvustame, ning mõni õppimisvalik meile omasem, kui arvatagi oskame.»

Ettevõtmine kestab 24. novembrini, mil toimub suur haridus- ja karjäärifestival. Eelneva kaheksa kuu jooksul kogutakse kokku ja tuuakse esile Võru maakonna õppimist väärtustavad sündmused ning põimitakse need ühte kalendrisse.

«Sellega seoses ootame kõiki, kel plaanis sel aastal korraldada mõni õppimist väärtustav üritus, sellest teada andma,» ütles Kõiv.

Haridus(f)esti veavad eest Võrumaa arenduskeskus ja kutsehariduskeskus, töötukassa ja Võru gümnaasium. Sellega saab end kursis hoida sotsiaalmeedia kanalitel ning kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles