Peep Leppik: mida õpid noores eas …

, pensionil teadlasest koolmeister Valgamaalt
Copy
Peep Leppik
Peep Leppik Foto: Paul Poderat

Mis on saanud me väikesest tööd rügavast rahvakillust? Sageli elukauge ja suurustav ilukõneleja. Hiljuti oli avalik-õiguslikus televisioonis saatelõik prügi sorteerimisest. Stuudio põrandale valati mitu kilekotitäit kusagilt kogutud prügi ja saatejuht spetsialistiga asus «tööle». Paar asja tõsteti tõesti suure jutu saatel välja, aga edasi jätkus vaid moodne jutt ise ja prügi jäigi sorteerimata…

Kognitiivse psühholoogia üks kuldreegel on: nägemine võtab vangi! Oleks saates asetatud põrandale hästi loetava tekstiga sildid, kus peal prügi liigid, ja saates osalenud asunud sinna kaameratest saadetuna panema vastavat prügi, oleks sorteerimine kõigile selgeks saanud ja meelde jäänud.

Vana koolmeistrina, kes lähtub eelkõige pedagoogikast, ütlen, et laste ja kooli arengu pidurdumise ja teatava allakäigu põhjus peitub viimastes kümnendites. Kui Õpetajate Leht avaldas valimiste eel parteide haridusprogrammid, oli ainult ühel (!) selles sisu, mujal oli vaid ilukõne. Seegi üks erakond koalitsiooni ei sobinud ja nii on Eesti kooli tulevik jätkuvalt tume.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles