Heategijate abiga soetatavad aparaadid jõuavad haiglatesse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Lõuna-Eesti haigla soetas heategijate abiga kardiotokograafi ehk KTG, mis mõeldud loote südamelöökide ja emaka kokkutõmbe jälgimiseks.
Lõuna-Eesti haigla soetas heategijate abiga kardiotokograafi ehk KTG, mis mõeldud loote südamelöökide ja emaka kokkutõmbe jälgimiseks. Foto: Aigar Nagel/Lõuna-Eesti Haigla

Colonna heategevusfond kogus eelmisel aastal annetusi Eesti maakonnahaiglatele elupäästvate seadmete ostuks. Praeguseks on juba 109 000 eurot annetusraha üheksa raviasutuse vahel ära jaotatud.

«Ulatasime seekord abikäe maapiirkonna haiglatele, et tuua parimad abi saamise võimalused inimestele võimalikult lähedale. Aitame soetada seadmeid, mida need haiglad kõige rohkem vajavad,» selgitas Colonna asutaja Roberto de Silvestri. «Eesti maakonnahaiglates on kohati kasutusel vanemad päästeseadmeid või on vastsündinute ja laste abistamiseks või sünnitusabi osutamiseks vajalikust varustusest üldse puudu.»

Annetajad panustasid Eesti laste parima võimaliku meditsiinilise abi kättesaadavusse võimalikult kodu lähedal. Praeguseks on üheksa haiglat omale aparaadi välja valinud ja osa neist juba selle ka kätte saanud.

Näiteks on uue seadme kätte saanud Võru serval asuv Lõuna-Eesti haigla, mis vajas loote südamelöökide ja emaka kokkutõmbe jälgimiseks kardiotokograafi ehk KTGd.

«Uue aparaadi valik oli günekoloogide üksmeelne otsus. Soetatud uus mudel on varustatud juhtmevabade anduritega, võimaldades sünnitajal vabalt liikuda,» selgitas Lõuna-Eesti haigla kommunikatsioonijuht Ave Abel. «Aparaat osutus valituks, kuna sellel on kaasas veekindel andur, mis võimaldab loodet jälgida ka siis, kui sünnitaja on vannis.»

Põlva haigla otsustas aga soetada aparaadi, millega kontrollida vastsündinute kuulmist.

«Kuulmisuuring tehakse küll enamasti ära juba sünnitusmajas, kuid sageli tuleb ette ka olukordi, kus patsient saab haiglast varem välja või uuring sünnitusmajas ei õnnestu,» rääkis Põlva haigla juhataja Margot Bergmann. Seetõttu on oluline, et uute ilmakodanike kuulmist saaks kontrollida ka Põlva ämmaemanduskeskuses. «Konkreetse aparaadi valisime välja käepärasuse ning funktsionaalsuse tõttu.»

Colonna heategevusfond kogus eelmise aasta annetuskampaania käigus 18. juunil toimunud galaõhtul Kadrioru kunstimuuseumi lilleaias rekordiliselt suure summa – üle 170 000 euro. Sellest lõviosa läkski maakonnahaiglate toetuseks.

Lisaks õnnestus fondil toetada sel aastal ka Ukraina Žõtomõri piirkonna SOS lasteküla lapsi 17 500 euroga, et aidata sinna soetada kaugõppeks vajalikke sülearvuteid. Ülejäänud summa jääb seemneks Colonna järgmise aasta heategevuskampaaniaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles