Räpina flötist osales taas rajatagusel konkursil

, Räpina muusikakooli direktor
Copy
Noor flötist Minna Emilia Vürst osales taas rahvusvahelisel konkursil.
Noor flötist Minna Emilia Vürst osales taas rahvusvahelisel konkursil. Foto: Heili Mägi

Räpina muusikakoolis oma flöödiõpinguid alustanud Minna Emilia Vürst on nii andekas kui ka töökas. Arengut on toetanud peres valitsev musitseerimisrõõm.

Praegu õpib Minna Räpina muusikakoolis laulmist ja viiulit ning Heino Elleri muusikakoolis flööti. Peatähelepanu on suunatud flöödile.

Minna on osalenud väga edukalt rahvusvahelistel konkurssidel. Igal kevadel toimub Lõuna-Hollandi Adamsi muusikakeskuses rahvusvaheline flöödifestival ja selle käigus ka flöödikonkurss. Osalejaid on umbes 25 riigist. Eelnevalt on nad läbinud videovooru.

Finaali pääses 186 õpilast, kes jaotusid viide kategooriasse: magistriõpilased, bakalaureuseõpilased, 14–18-aastased ja kuni 13-aastased flöödiõpilased ning pikoloõpilased. Mullu võitis Minna noorimas kategoorias esikoha, kuid tänavune mõõduvõtt 14–18-aastaste vanuserühmas oli raskem.

Vürst pääses seitsme finalisti sekka, olles neist noorim. Finaalis õnnestus esitus küll suurepäraselt, kuid auhinnalist kohta ta sel korral ei pälvinud. Põhjuseid on mitu.

Selles vanuses toimub noorte areng eriti kiiresti, lausa iga nädal ja kuu omandatakse palju oskusi ja mängutehnikat. Sestap on eelised vanematel konkurentidel, kes kauem mänginud. Oluline põhjus on seegi, et sellise tasemega konkurssidel enam õpilaspilliga laineid ei löö. Nii nagu näiteks Mercedese roolist tulnul sapaka salongi erilist tungi pole.

Alati polegi aga tähtis koht, vaid kogemus. Minna Emilial õnnestus kuulata kuulsat flöödimängijat Denis Bouriakovi, kes jättis sügava mulje. Žürii soovitas Minnal arendada pilli toonisügavust, kuid kahjuks ei ole tema flööt tehtud hõbedast ja puuduvad mitmed professionaalse instrumendi omadused, mis oleksid ääretult vajalikud. Minna professionaalse flöödi ostu on võimalik toetada juuni lõpuni Hooandja veebilehel.

Minna on koos perega väga tänulik Räpina Kultuurkapitalile ja teistele toetajatele ning õpetajatele ja kontsertmeistritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles