Tomi Saluveer: tööjõureidid jätkuvad

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Võrus kümmekond päeva tagasi korraldatud reidil tuvastas politsei- ja piirivalveamet 10 ukrainlast, kelle töötamine oli registrisse kandmata. Politsei kontrollis ka ukrainlaste Eestis viibimist ja töötamist ning selles osas olid ukrainlastel samas kõik õigused olemas.

Ukrainlasi seega milleski süüdistamata tuleb rõhutada, et lühiajalise töötamise lubade registreerimise eest vastutab tööandja, kes peab esitama vastava taotluse PPA-le.

Hooajatööde alates on värbamise teema aktuaalne. Üheksa aastat tagasi loodud töötamise register ehk TÖR on alus sotsiaalsete tagatiste, nagu näiteks ravikindlustuse, pensioni ja töötuskindlustushüvitise tuvastamisel. Samuti töötamisega seotud kohustuste täitmise kontrollimisel. Töötajate registreerimine on tööandjate kohustus.

Igaüks saab maksuameti veebilehelt ise kontrollida, kas tema töötamine on registreeritud ja palk nõuetekohaselt deklareeritud. Ettevõtted ei saa selle kohustuse täitmata jätmise puhul pugeda ka liigse bürokraatia taha, sest hooajatöötajaid saab registreerida kas või tekstisõnumiga.

Üldpilt ebaseadusliku töötamisega Lõuna prefektuuri teenindusalas ei ole prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse vanemkomissari Kevin Keerovi kinnitusel halb. Välismaalaste palkajad peaksid aga endale detailsemalt selgeks tegema, kuidas saavad võõramaalased nende juures töötada ning millised on nõuded nende tööle registreerimiseks.

Ettevõtted ei saa selle kohustuse täitmata jätmise puhul pugeda ka liigse bürokraatia taha, sest hooajatöötajaid saab registreerida kas või tekstisõnumiga.

Ebaseadusliku töötamisega seotud probleemid sõltuvad piirkonnast ja aastaajast. Rikkumiste arv kasvabki tavaliselt suveperioodil, kui põllumajanduses on tarvis suurt hulka lisakäsi. Muul ajal tuvastab politsei probleeme peamiselt ehitussektoris ja töötlevas tööstuses.

Põhjused, miks ebaseaduslikult töötatakse, on erinevad. Levinumad on ajapuudus, teadmatus ning ka tahtlik registreerimata jätmine. Kui politsei tuvastab rikkumise, järgneb menetlus ning enamasti karistatakse süüdlasi rahatrahviga.

Sellel aastal on Lõuna prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalve kokku kontrollinud 165 ettevõtet ja 173 inimest. Menetlusi on alustatud ühe ettevõtte ja 28 inimese suhtes. Reide korraldatakse aga suve saabudes veelgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles