Kõnekad käed meenutavad muusikakooli loojat

Copy
Katte eemaldasid bareljeefilt Sulev Orgse poeg Olaf Orgse (vasakul) ja taiese looja Lembit Onton.
Katte eemaldasid bareljeefilt Sulev Orgse poeg Olaf Orgse (vasakul) ja taiese looja Lembit Onton. Foto: Tõrva vallavalitsus

Tõrva gümnaasiumi seinal avatud mälestustahvel meenutab samas majas tegutseva muusikakooli rajaja Sulev Orgse panust kohalikku kultuuriellu.

«Tõrvas on läbi aegade elanud ja elavad praegugi kultuurilembesed ning hariduse poole pürgivad inimesed. Samas pannakse üha suuremat rõhku muusika õpetamisele ja viljelemisele,» rääkis Sulev Orgse poeg, Tallinna muusikaakadeemia õppejõud ja pianist Lembit Orgse tahvli avamisel. Viiuldaja käsi kujutava taiese on loonud Lembit Onton.

Rikas muusikaelu

«Sulev Orgse on Tõrva muusikaelu ja Helme koguduse heaks väga palju ära teinud. Lisaks tööle muusikakoolis ilmestas ta oma viiulihelidega koguduses toimunud üritusi ja oli reisidel tõeline tujuhoidja,» ütles Helme Maarja koguduse õpetaja Arvo Lasting mälestustahvlit õnnistades.

Tõrva vallavanem Helen Elias väljendas heameelt, et kohalikel lastel on võimalik pille õppida ja ümbruskonna muusikaelu rikastada. «Selleks on oma hindamatu panuse andnud Sulev Orgse, aga ka kõik teised endised ja praegused õpetajad.»

Ants Taul, muusik

«Sulev Orgse pärisosa oli viiul, aga samavõrd meeldis talle ka sportida ja tööd teha. Hea huumorimeel ja optimism olid tema alatised kaaslased.»

Torupillimeister Ants Tauli meenutuste kohaselt oli Sulev Orgse lihtne, sõbralik ja alati abivalmis.

«Tema pärisosa oli viiul, aga samavõrd meeldis talle sportida ja tööd teha. Hea huumorimeel ja optimism olid tema alatised kaaslased.»

Häid sõnu Orgse kohta jagus ka Tõrva muusikakooli praegusel juhil Thea Leitmaal.

«Minu esimene kohtumine Sulev Orgsega oli 1974. aasta sügisel, kui õppisin Tallinna Georg Otsa nimelises muusikakoolis. Sulev oli minu kammeransambli õppejõud. Mängisime ansamblis koos Tõnu Raadikuga. Pärast Otsa kooli lõpetamist suunati mind tööle Antslasse, kus ma ka abiellusin. Hiljem kolisime Tõrva, kuhu olid elama asunud ka Aino ja Sulev Orgse. Sulev hakkas siin muusikakooli rajama ja minust sai selle kooli klaveriõpetaja,» meenutas Leitmaa.

25 aastat viiulimänguõpetust

Iseseisva koolina algas tegevus 1985. aasta 1. septembril 59 õpilasega viiel erialal: klaver, viiul, kitarr, akordion, puhkpill. «Kodu leiti Tõrva keskkooli katuse all. Klassiruumidena võimaldati esialgu kasutada algklasside ruume. Õppetöö toimus pärast koolitundide lõppu,» lisas Leitmaa.

Praeguseks on õppeasutus tema andmetel andnud muusikalise hariduse juba 202 noorele. «Sulev õpetas Tõrvas viiulimängu 25 aastat. Koolis tegutses pidevalt viiuldajate ansambel. Tähtsamatel kooli üritustel olid ansamblisse kaasatud ka vilistlased. Sulevi õpilastena on muusikakooli lõpetanud 15 vilistlast.»

Mälestuskontserdil kirik-kammersaalis esinesid Sulev Orgse lähedased ja Tõrva muusikakooli viiuldajad Heinar Hernitsa juhtimisel.

SULEV ORGSE (5.01.1936–5.11.2012)

  • Sulev Orgse lapsepõlv möödus Läti piiri ääres Ikla rannakülas. Üsna varakult hukkus Sulevi isa, nii et poisil ei jäänud temast selgekujulist mälestustki.
  • Sõja alguskuudel evakueerus tema ema sakslaste eest Venemaale, kuid kopsuhaiget poega Lõuna-Eesti haiglast kaasa võtta ei saanud. Sulevi võttis oma perre ema õde Milda.
  • Koolitee algas Metsapoole algkoolis ning jätkus sõja järel pärast ema naasmist Tallinnas. Murdeeas avaldus noormehe huvi viiulimängu vastu ning 14-aastaselt algasid õpingud Tallinna muusikakoolis Endel Lippuse juures.
  • Muusikalise hariduse tee jätkus Tallinna riiklikus konservatooriumis, mille Orgse lõpetas 1961. aastal. Seejärel töötas ta kolm aastat Tartu Vanemuise orkestris. Aastatel 1966–1981 oli pedagoog ja keelpilliosakonna juhataja Tallinna muusikakoolis.
  • 1981. aastal asus Orgse elama Tõrva ja pühendas oma elu sealse muusikakooli loomisele.
  • Koolitöö kõrvalt tegeles ta pillimänguga ansambli Torupill koosseisus ning oli ka kammeransambli juhendaja.

Allikad: Vello Jaska ja Valgamaa kodulooline andmebaas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles